Exotische klimmer: Spaanse vlag

Marloes Blom

1 May 2022

spaanse vlag

Hij verdient wat ons betreft veel meer bekendheid: de Spaanse vlag. Want deze klimmer trakteert je de zomer lang op een felle kleurexplosie en is totaal niet veeleisend.

Oorsprong en familie

Spaanse vlag (Ipomoea lobata, en ook wel bekend als Mina Iobata) behoort tot de windefamilie (Convolvulaceae). Die telt maar liefst zo’n 1600 soorten. Zoals uiteraard winde (Convolvulus), maar ook de zoete aardappel (Ipomoea batatas), die tot hetzelfde geslacht behoort als spaanse vlag. Van oorsprong groeit deze eenjarige klimmer in Zuid- Amerika. Zijn Nederlandse naam dankt spaanse vlag aan zijn bloeiwijze: de bloemetjes groeien aan stengels, en wijzen allemaal in dezelfde richting. Dankzij de felle kleuren ogen ze net als de Spaanse vlag.

Exotische looks

Deze Zuid-Amerikaanse bloeier oogt exotisch dankzij de felle kleuren van de vele bloemen: overlopend van zacht- tot felgeel, en van zacht oranje tot felrood. De bloemetjes zijn zo’n 2,5 cm groot en zijn buisvormig. Ook de bladeren mogen er zijn qua looks: die zijn groot en diepgroen. Maar doordat de bloemen bloeien aan best lange twijgjes ontnemen de bladeren niet het zicht op die bloemenpracht.

Verzorging

Geef deze plant een beschut plekje in de zon of halfschaduw, in goed doorlaatbare grond. Houd die licht vochtig. Het is een klimmer, dus zet ‘m bijvoorbeeld bij een schutting, pergola of een hek. Heb je dat niet? Geef ‘m dan gewoon de ruimte in een grote (hang)pot – die je dan wel op een plekje in de zon houdt (en goed vochtig houdt bij zonnig weer!).

Afhankelijk van zijn klimhulp kan spaanse vlag tot wel 4 meter de lucht in schieten. Bloeien doet hij van de zomer tot ver in de herfst, van mei-juni tot oktober – november. Uiteraard helpt het ook bij deze bloeier om uitgebloeide bloemen te verwijderen, om nieuwe bloei te stimuleren. Kwekerij Morning Glory tipt daarnaast om ‘m af en toe te verwennen met wat vloeibare mest.
Spaanse vlag is niet winterhard. Tuinadvies.nl tipt om ‘m vorstvrij te laten overwinteren als kuipplant. Als je een kas hebt kun je ‘m natuurlijk proberen daar te laten overwinteren.

Zelf zaaien

Je kunt spaanse vlag ook zelf zaaien. Binnen voorzaaien (onder glas) kan in februari/maart, in april/mei kun je direct buiten zaaien.

Bijen, hommels en vlinders

Deze knappe bloeier trekt bijen, hommels en vlinders aan. De meeldraden steken namelijk uit die vele felle bloemen, dus zijn ze goed bereikbaar. 

Kopen

De zaden van spaanse vlag kun je bijvoorbeeld kopen bij:

Als plant kun je ‘m bijvoorbeeld kopen bij Sas’ minikwekerij in Brummen (Gelderland), sowieso een aanrader wat betreft mooie biologische planten.

FOTO’S: MARLOES BLOM

Check ook deze 3 favoriete bloeiers

  1. Houd je van een cottage tuin en van zelf geplukte boektjes? Dan is rode sierpeen (Daucus carota ‘dara’) een absolute must. De bloemkleur varieert van oud roze tot diep bordeaux rood. Je doet er tal van insecten een plezier mee, en kunt er zelf de mooiste veldboeketten mee maken. Wij zeggen: zaaien dus, deze knappe sierpeen.
  2. Ze komt in prachtige kleuren en bloeit de hele zomer lang met bloemen die lekker opvallen – want prijkend aan enorm hoge stelen. Ook de bijen en vlinders zijn dol op haar. Hallo wonderschone ridderspoor (Delphinium)!
  3. Zonnehoed (Echinacea) valt zeker in de categorie dankbare tuinplanten. Hij vrolijkt je tuin, balkon of dakterras op met royale bloemen, en de vlinders en bijen zijn verzot op ‘m. Eenmaal uitgebloeid is hij ook nog knap, met de zaadkegels waarvan de vogels weer smikkelen. Ken je alleen de roze-paarse variant? Hoogste tijd om kennis te maken met deze nieuwe snoepjes van zonnehoedjes.
rode peen
Rode sierpeen


Gratis voor jouMeer planten & tuin