Wandeltip: nieuw Klompenpad op de Veluwe

Annemarie Maarhuis

30 July 2020

Er is een nieuw Klompenpad: het Speuldepad. De wandeling voert over landgoederen en langs beekjes, heidevelden en de ‘dansende bomen’ van het Speulderbos.

De Gelderse buurtschappen Staverden, Leuvenum en Speuld hebben een nieuw Klompenpad: het Speuldepad. De wandeling van zestien kilometer voert over landgoederen en langs beekjes, heidevelden en de ‘dansende bomen’ van het Speulderbos.

Het 124ste Klompenpad

Klompenpaden worden ontwikkeld door Stichting Landschapsbeheer Gelderland en Landschap Erfgoed Utrecht. Samen met de desbetreffende streek worden historische paadjes in ere hersteld en boerenland opengesteld. Wandelaars zijn te gast bij de eigenaren van de landerijen, weilanden en natuurterreinen waar het Klompenpad doorheen loopt. Het Speuldepad is het 124ste Klompenpad. Na het Pelserpad is het het tweede Klompenpad in de gemeente Ermelo.

Volg de paarse klompjes

De wandelroute is in beide richtingen gemarkeerd met paarse klompjes. Het Speuldepad is te verkorten naar 13 kilometer of 9 kilometer vanaf het opstappunt. Leuk: er is een overstap naar het Uddelermeerpad. De route start bij de parkeerplaats Landgoed Staverden in Ermelo. Ook is er een opstappunt bij de parkeerplaats P-Veluwe Drieseberg in Ermelo.

Praktische info over de wandelingen

Routenavigatie en informatie over landschap en cultuurhistorie is beschikbaar via de nieuwe Klompenpaden-app. In deze app vind je naast praktische informatie de verhalen van de streek via filmpjes, geluidsfragmenten en historische documenten. Een brochure met een beschrijving van de route en de bezienswaardigheden onderweg is onder meer verkrijgbaar bij Bezoekerscentrum Staverden, Bospark De Tonnenberg, Boshuis Drie, hotel-restaurant De Zwarte Boer en de VVV’s in de regio. Let op: Klompenpaden zijn verboden voor honden in verband met verstoring van vee en wild. BEELD RONALD VAN VEEN Kijk voor meer uit- en thuistips in onze online Agenda.


Gratis voor jouMeer Agenda