Wandeltip: de 10 rustigste wandelroutes in Nederland

Annemarie Maarhuis

14 January 2021

Naar buiten, maar dan wel in alle rust? Holidu en Alltrails hebben de handen ineengeslagen en de 10 rustigste wandelroutes in Nederland op een rij gezet. Zodat je heerlijk in je eentje of met z’n tweeën je hoofd leeg kan maken.

Even weg van alles

Wandelen is de perfecte manier om fit te blijven, je hoofd leeg te maken en natuurlijk een mooie (nieuwe) omgeving te ontdekken. Holidu, de zoekmachine voor vakantiehuizen, heeft de handen ineengeslagen met AllTrails, die een grote collectie gedetailleerde wandelkaarten bezit. Ze stelden een lijst samen van de top 10 rustigste wandelroutes in Nederland. Perfect als je even weg wilt van de massa.

De top 10 rustigste wandelroutes in Nederland

1. Boswachterspad Kootwijk (18 km) Verdwaal tussen de sparren, jeneverbessen en eikenbossen van de Veluwe. Omdat het er zo rustig is, kun je hier herten of wilde zwijnen tegen het lijf lopen. 2. Natuurgebied De Muy en Slufter op Texel (10,5 km) Je trotseert hier steile duinen en trekt over de weilanden en schorren. Een ideaal gebied om urenlang in rond te dwalen, met als enige gezelschap de vele vogels. 3. Rondje Naardermeer (17,1 km) Een polderlandschap gecombineerd met riet, weilanden en moerasbos. Met uitzichtpunten en een observatiehut, waaruit je met wat geluk otters kunt spotten. 4. Kampina en Oisterwijkse Vennen (15,4 km) Geniet van het prachtige zandlandschap met bossen, graslanden en valleien die het landschap doorsnijden. Heel geschikt voor liefhebbers van zeldzame planten- en diersoorten. 5. Rondje Wylerbergmeer (11,9 km) Een prachtige natuurwandeling met af en toe een behoorlijke klim. Neem je verrekijker mee om op de route dieren en verschillende vogelsoorten te spotten. 6. Rondwandeling Maasduinen (16,4 km) Geniet van de rust rond het Reindersmeer. De wandeling loopt over een half verharde weg en gaat door rivierduinen, heidevelden en gemengde bossen. 7. Erfgooiersbos-rondwandeling (7,7 km) In vorige eeuwen was het Erfgooiersbos een heidegebied, in de jaren veertig werd het dennenbos aangeplant. Je maakt hier een heerlijk rustige wandeling tussen de bomen. 8. Gerendal-rondwandeling (13,2 km) Iets meer spierpijn kun je verwachten bij de wandeling door het heuvelachtige Limburgse landschap. Leuk: je kunt hier salamanders en dassen spotten! 9. Lingeroute (16,6 km) Deze wandelroute leidt je langs de rivier de Linge en voert over meanderende dijken en langs fruitboomgaarden. 10. Mastbos Breda (10 km) Het Mastbos staat bekend om de rijkdom aan flora en fauna. In dit 500 jaar oude bos ten zuiden van Breda kom je onder andere, als je stil bent natuurlijk, herten en vossen tegen.

Onderzoeksmethode

AllTrails heeft een grote collectie aan wandelroutes, die door gebruikers aangevuld worden. Om een social distance ranking te creëren, zijn heat maps geanalyseerd op basis van het aantal opnames van de routes door AllTrails-gebruikers en het volume van de bezoekers op een bepaald moment. Omdat de rangschikking gebaseerd is op live-gegevens kan die veranderen. Dit is de rangschikking voor herfst 2020. BEELD ALLTRAILS (BOSWACHTERSPAD KOOTWIJK) Kijk voor meer uit- en thuistips in onze online Agenda.


Gratis voor jouMeer Overig