Vlinderhof Utrecht

Anne Bonthuis

18 August 2015

Waarom hebben we in Nederland nog geen openbare Piet Oudolf-tuin? Marc Kikkert, betoverd door het werk van de beroemde landschapsarchitect uit Hummelo, zette zijn zinnen op zo’n tuin in het Utrechtse Máximapark. De Vlinderhof kwam er, met dank aan honderden vrijwilligers. En aan de meester zelf natuurlijk, Piet Oudolf.

Natuur in de tuin brengen, in plaats van georganiseerd inrichten

Het was een kort telefoontje, destijds in 2012. “Heb jij een lange adem?” vroeg tuin- en landschapsarchitect Piet Oudolf aan Marc Kikkert, toen deze hem vroeg of hij een openbare tuin zou willen ontwerpen voor het Utrechtse Máximapark. Piet Oudolf wilde wel, maar om zo’n idee te verwezenlijken zouden er nog heel wat hobbels moeten worden genomen. Als Marc een beetje een drammer was, iemand die van doorzetten wist, zegde Piet Oudolf gratis een oriënterend gesprek toe.

De Utrechtse Marc Kikkert, initiatiefnemer van wat later de Vlinderhof zou gaan heten, was betoverd geraakt door de tuinen van Piet Oudolf na een bezoek aan diens kwekerij en tuin in Hummelo. Marc: “Zijn benadering sprak me aan: de natuur in de tuin brengen, in plaats van georganiseerd en met zichtbaar menselijke hand een tuin inrichten. Niet primair op kleur letten, maar op structuren en hoe planten zich tot elkaar verhouden.” Daarbij verbaasde Marc zich erover dat je naar Engeland, Italië, Zweden of zelfs Amerika moest reizen om een ‘Oudolf’ te zien. In Nederland zijn privétuinen ontworpen door Piet Oudolf, maar er is weinig openbaars van de tuinarchitect te zien.

De Vlinderhof bezoeken?

Vlinderhof Máximapark Alendorperweg 44 TN Vleuten (UT)

Wilt u de tuin bezoeken (entree is gratis), bekijk/print dan vooraf de routebeschrijving op de website van de Vlinderhof. Zo weet u zeker dat u in het driehonderd hectare grote Máximapark, de Vlinderhof kunt vinden. 


Gratis voor jouMeer Agenda