Perentaart met zoute karamel en walnoten | proef het najaar

Mariëtte Laan

03-10-2018 10:41:40

Perentaart met zoute karamel en walnoten

Nu de peren en appels rijp zijn, liggen de heerlijkste herfstgerechten binnen handbereik. Met deze aanlokkelijke perentaart proef je de smaak van het najaar.

Perentaart met zoute karamel en walnoten

Recept voor 4-6 personen Bereiding: 1 uur

Ingrediënten voor de perentaart

  • 4 conference-peren
  • 20 g boter
  • 50 g walnoten
  • tijmblaadjes om te versieren

Voor de bodem

  • 190 g bloem
  • 60 g poedersuiker
  • 125 g boter
  • 1 eierdooier
  • het sap van ½ citroen

Voor de karamel

  • 200 g suiker
  • 100 g boter
  • 200 ml slagroom
  • 1 tl grof zeezout

ook nodig: taartvorm van 30 cm + blindbakvulling Perentaart met zoute karamel en walnoten

Bereiding van de perentaart

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden
  2. Meng voor de bodem de bloem, poedersuiker, boter, eierdooier en het citroensap in een keukenmachine tot een kruimelig deeg. Vorm er een bal van en druk tot een dikke schijf. Pak in met plasticfolie en laat een kwartier in de vriezer rusten en afkoelen.
  3. Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkblad en bekleed de taartvorm ermee. Dek het deeg af met bakpapier en vul de taartvorm met blindbakvulling. Bak ± 20 min. af in het midden van de oven. Verwijder de blindbakvulling, bak de taart nog 5 minuten zonder de vulling, verwijder het bakpapier en laat afkoelen.
  4. Doe de boter samen met de suiker in een steelpan. Laat de suiker ± 5 min. op laag vuur op-lossen in de boter. Schenk de slagroom in het pannetje wanneer de suiker begint te verkleuren. Blijf goed roeren totdat alles mooi vermengd is. In het begin zal het mengsel er vreemd uit-zien, maar wees gerust: deze karamel kan niet mislukken. Voeg het zout toe aan de karamel en haal de pan van het vuur. Laat afkoelen.
  5. Schil de peren en snijd ze in parten. Verhit de boter in een koekenpan en bak de peren goudbruin en gaar.
  6. Verdeel de peren over de taart en vervolgens de karamel over de peren. Garneer de taart met walnoten en wat tijmblaadjes.

FOTOGRAFIE JAN LUIJK | STYLING INGRID VAN KURINGEN | RECEPTEN JULIE TEEKEN

Lees ook:

Peren onder een dekentje van chocolade en pistache 5 boomgaarden waar je zelf appels en peren kunt plukken Huisgemaakte appelstroop

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Nu in de winkel!


Meer Nagerecht