Het ultieme eilandgerecht
bestaat uit vis met aardappelen. Het lekkerste uit de zee wordt in beide Zeelanden (Zeeland & Nieuw-Zeeland) liefst met knapperige aardappels van het land gegeten.
Fish and Chips
Hoofd- of lunchgerecht voor 4 personen
Ingrediënten:
Voor de vis:
– sap en rasp van ½ citroen
– 1 geperste teen knoflook
– 750 gram kabeljauw, in stukken
– 100 gram bloem
– zout
– versgemalen peper
– 2 eieren
– 75 gram panko (Japans broodkruim)
– olie om in te frituren
Voor de chips:
– 1 kilo bintjes
– zout
– olie om in te frituren
– 2 theelepels selderijzout
– ½ theelepel rozemarijn, fijngehakt
Bereidingswijze:
Voor de vis:
• Meng de citroen met de knoflook en wrijf er de stukken vis mee in.
• Laat circa 20 minuten marineren.
• Breng de bloem op smaak met wat peper en zout en schep op een soepbord.
• Klop de eieren los in een ander soepbord.
• Schep de panko op een derde bord.
• Verhit de frituurolie tot circa 180 °C.
• Dep de stukken vis droog en haal ze eerst door de bloem.
• Schud het overtollige er af en doop ze dan in het ei.
• Wentel ze door de panko en zorg ervoor dat het hele stuk met panko is bedekt.
• Frituur de vis in de hete olie. Telkens een paar stukken tegelijkertijd zodat de olie niet al te veel afkoelt.
• Neem uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier.
• Houd tot gebruik eventueel warm in een oven van 125 °C.
Voor de chips:
• Was de aardappels maar schil ze niet.
• Snijd ze in de lengte in dikke plakken.
• Snijd deze plakken weer in dikke repen.
• Was de patat in ruim water. Leg ze dan circa 15 minuten in een bak met ruim water met ½ theelepel zout.
• Verhit de frituurolie op 140 °C.
• Zet een groot bord of bakblik klaar en bedek met een dubbele laag keukenpapier.
• Dep de frieten droog en bak ze in 2 porties in circa 7 minuten gaar maar niet bruin.
• Neem ze uit de pan en laat ze op het keukenpapier uitlekken en helemaal afkoelen.
• Meng het selderijzout met de rozemarijn.
• Verhit de olie nu tot 180 °C.
• Bak de chips in 2 porties in circa 3 minuten bruin en knapperig.
• Laat ze uitlekken op keukenpapier en bestrooi met wat van het rozemarijn-selderijzout.
Tip: lekker met chilisaus of mayonaise met wat fijngehakte rozemarijn.
Tekst en recepten: Dosia Brewer
Fotografie: Jeroen van der Spek
Styling: Désiréé van Dijk
Bereiding: Sander de Ponti