Weekendtip: Geschilderde Tuinen

Heleen Bos

21 June 2018

Geschilderde Tuinen

Henri le Sidaner

Tuinliefhebbers, opgelet. Met de tentoonstelling Geschilderde Tuinen, diverse ‘Tuintalks’ én de nieuw aangelegde beeldentuin van landschapsarchitect Piet Oudolf staat het Singer museum in Laren helemaal in het teken van de tuin. Dus kom dit weekend naar Laren! In de periode 1880-1940 kozen veel kunstenaars uit binnen- en buitenland de tuin als onderwerp voor hun schilderijen. De tuin staat dan ook centraal in deze tentoonstelling. In Geschilderde Tuinen nemen kunstenaars als Leo Gestel, Max Liebermann, Emile Nolde, Gustave De Smet, Charley Toorop en Carel Willink je mee naar hun idyllische tuinen. Ook hangt er werk van Claude Monet, die zich voor zijn beroemde tuinenserie liet inspireren door de tuin bij zijn huis in het Franse Giverny.

Geschilderde Tuinen

Claude Monet

Een van de zalen is gewijd aan het werk van William Singer: de grondlegger van Singer Laren. Hier hangen schilderijen die hij maakte in de tuin van villa De Wilde Zwanen, de bakermat van de huidige beeldentuin.

Nieuwe tuin van Piet Oudolf

Helemaal vernieuwd is de tuin bij het Singer museum, een ontwerp van Piet Oudolf.  Oudolf is een van de belangrijkste tuin- en landschapsontwerpers van dit moment. Hij behoort tot Dutch Wave, een stroming in de Nederlandse tuincultuur die zich kenmerkt door het gebruik van vaste planten en het spelen met de seizoenen.

Naar Geschilderde Tuinen?

De tentoonstelling Geschilderde Tuinen loopt t/m 26 augustus. Adres: Oude Drift 1, Laren (NH). Entree museum: € 15. Entree beeldentuin: gratis. Kijk hier voor meer informatie

Tuintalks

In juli en augustus kun je ook diverse ‘Tuintalks’ bijwonen: 8 juli vertelt kunsthistoricus Floor de Graaf meer achtergronden over de tentoonstelling Geschilderde Tuinen. 19 augustus Landschapshistoricus Anne Mieke Backer vertelt over leven en werk van Nederlands eerste vrouwelijke tuinarchitect in Laren: Jeanette van Zijdeveld. 26 augustus vertelt de conservator van het Singer, Anne van Lienden, over de oorspronkelijke tuin van de familie Singer. Deelname is gratis, de Tuintalks starten allemaal om 15.00 uur. Reserveren via singerlaren.nl


Gratis voor jouMeer Agenda