Uitje: Dahlia’s bewonderen

Marjolein ter Braak

25 August 2022

dahlia uitje

Hoe mooi ze ook zijn, niet iedereen heeft ze in eigen tuin. Wil je toch genieten van de kleurenpracht van dahlia’s (want ze zijn er echt in alle soorten en maten), bezoek dan tuinen waar ze trots hun kleuren en vormen laten zien. Een dahlia uitje!

Bewerkelijk maar prachtig

Dahlia’s in de tuin geven een hoop kleur, binnen en buiten. Ze zijn ideaal om op vaas te zetten en het plukken van de bloemen stimuleert de plant om meer bloemen aan te maken. Een win-win situatie dus. Maar dahlia’s in de tuin betekent ook een hoop werk. Slakken zijn dol op de jonge groene blaadjes van dahlia, dus het is een uitdaging om ze groot te krijgen zodat ze knoppen kunnen vormen. In het najaar kun je het beste de knollen weer opgraven en ze op een droge, donkere plek bewaren om het jaar erop een nieuwe ronde te starten en de strijd aan te gaan met de slakken.

Meer lezen over dahlia’s?

Niet iedereen heeft daar zin in, dus een tuin bezoeken waar je toch van het dahlia-spektakel kunt genieten kan een mooie oplossing zijn. Of, als je wel dahlia’s hebt staan kun je hier inspiratie opdoen, of nog wat dahlia’s aan je verzameling toevegen. Hieronder vind je een paar adressen.

27 & 28 augustus: open tuin weekend in Leusden, Barneveld en Wolfheze

Dahlia’s spelen hier de hoofdrol, en ze zijn ook te koop.
Open: 10.00 – 17.00
Toegang: 3 p.p. per tuin
Informatie o.a op: www.mariekenolsen.nl en www.boschhoeve.nl

dahlia uitje

13 augustus – 16 oktober: fietstochtje langs dahlia’s

De bollenstreek bloemenroute (35 kilometer) brengt je langs verschillende dahlia show-tuinen, ook kom je langs het strand en fiets je door duingebied, dus dubbel genieten. Er zijn in de streek fietsen te huur als je van ver moet komen. Je kunt ervoor kiezen om een gids in te huren of zelf de route te fietsen.
Meer informatie.

13 augustus – 16 oktober: dahlia excursie

De Tulperij in Voorhout opent zijn deuren en staat in het teken van de dahlia. Je kunt deelnemen aan een rondleiding, en er is een pluktuin. Voor kinderen is er een speurtocht. Natuurlijk kun je ook een kopje koffie of thee drinken. Ook leuk: de Tulperij is natuurlijk ook dé plek om bloembollen voor komend jaar te kopen.

De excursie kost € 6,95 p.p. Kinderen van 4 t/m 12 jaar betalen € 3,95 (inclusief speurtocht). De rondleidingen zijn elke dag om 10.30 uur en 14.00 uur te reserveren. Meer informatie.

Ander uitje?

BEELD: UNSPLASH , PEXELS


Gratis voor jouMeer Agenda