Uittip: Tentoonstelling Elspeth Diederix

Marloes Blom

28 June 2022

Elspeth Diederix

Prachtig vinden we ‘The Miracle Garden’ die kunstenares en hovenier Elspeth Diederix aanlegde in het Amsterdamse Erasmuspark. Haar nieuwste project is in Rijksmuseum Twenthe: een expositie én een door haar ontworpen en aangelegde achtertuin.

Kunst & tuinieren: Elspeth Diederix

Volgens Elspeth Diederix (1971) is de wereld van een oneindige rijkdom. Ze toont de schoonheid van de natuur maar wat graag, en dat doet ze op een bijzondere manier. Namelijk door in haar foto’s op zoek te gaan naar het moment waarop de alledaagse fenomenen hun vertrouwde verschijningsvorm verliezen en daardoor pas werkelijk zichtbaar worden. Diederix studeerde aan de Rietveld Academie en aan de Rijksakademie van Beeldende Kunsten, en volgde recentelijk een hoveniersopleiding.

Toen ze ruim tien jaar geleden haar intrek nam in een nieuw atelier met een tuin, raakte ze namelijk geïntrigeerd door de plantenwereld. Ze ging planten en bloemen fotograferen en de tuin werd een belangrijke plek voor het maken van werk, als een verlengstuk van het atelier. Er volgden verschillende series van bloemstillevens, meestal met een surreële sfeer. Maar het tuinieren zelf werd voor Diederix ook een steeds serieuzere bezigheid. In 2017 creëerde ze haar eerste eigen tuin: The Miracle Garden in het Erasmuspark in Amsterdam. In het Parool laat ze wekelijks iets uit die prachtige tuin zien – je kunt het volgen op Instagram (@miraclegardening).

Het Groene Lab

Het Groene Lab is een programmalijn van Ríjksmuseum Twenthe (RMT) met een centrale rol voor de museumtuinen: die functioneren als groene werkplaatsen voor kunstenaars én het publiek. Kunstenaars kunnen in de tuinen bloemen en planten laten groeien die dienen als materiaal of grondstof voor de kunst en het publiek kan er deelnemen aan uiteenlopende workshops en activiteiten. Na Claudy Jongstra en Christiaan Zwanikken is Elspeth Diederix de derde kunstenaar die door Rijksmuseum Twenthe is uitgenodigd in het kader van Het Groene Lab.

Expositie & achtertuin Rijksmuseum Twenthe

Diederix ontwierp een nieuwe achtertuin voor het Rijkmuseum: de zogeheten ‘Sottoboco Tuin’. De tuin vormt het vertrekpunt voor een nieuwe serie foto’s van bloemen en planten, die centraal staat in haar tentoonstelling in het RMT. De Sottobosco Tuin bevindt zich aan de achterzijde van het museum, verscholen tussen de majestueuze eikenbomen en een oude Twentse boerderij. Vanwege de beschutte ligging besloot Diederix al snel dat de tuin voor een deel een echte schaduwtuin moest worden. Daarbij liet ze zich inspireren door de donkere 17de-eeuwse bosgrondstillevens uit de collectie van Rijksmuseum Twenthe. De schilders van deze zogenaamde sottobosco-taferelen richtten hun aandacht op het leven laag bij grond, onder de bomen. Ze schilderden insecten, vlinders en gekleurde bloemen die afsteken tegen de veelal donkere achtergronden. Maar wat Diederix vooral aanspreekt aan deze taferelen is het wonderlijke karakter.

De Sottobosco Tuin vormt de voeding voor nieuw werk van Diederix. De laatste jaren maakte Diederix veel fotoseries met bloemen in de hoofdrol. Deze wonderschone en vaak surrealistisch foto’s hadden als vertrekpunt haar eigen tuin (The Studio Garden) en de openbare tuin die ze aanlegde in het Amsterdamse Erasmuspark (The Miracle Garden). De foto’s die ze zal maken naar aanleiding van de Sottobosco Tuin, worden gekenmerkt door een ‘donkere, mysterieuze bosgrondsfeer’, en staan centraal in de solotentoonstelling van Diederix in RMT.

Otto Marseus van Schrieck | Bosstilleven met bloemen en vlinders,ca 1660, collectie RMT

Waar: Rijksmuseum Twenthe, Lasondersingel 129-131, Twenthe
Wanneer: 5 juni t/m 11 september 2022, dinsdag t/m zondag 10:00-17:00 uur
Prijs: € 15
Meer info: rijksmuseumtwenthe.nl

CREDITS: FOTOGRAFIE COURTESY STIGTER VAN DOESBURG | LOTTE STEKELENBURG (TUIN)

Meer botanische kunst

  • We zijn verliefd op de beeldschone borduurwerken van Annelies Morris. Haar naaimachine, vellen papier – het liefst handgeschept – en de natuur inspireren Annelies tot de mooiste borduursels van bloemen en planten, zoals judaspenning, schermbloemen en papaverbollen.
  • De Duitse Susanna Bauer maakt de meest prachtige creaties van vondsten uit de natuur. Door bijvoorbeeld plataanblad een vulling te geven van geweven katoen. Of een magnoliablad een krans van ragfijn haakwerk. Zo vereeuwigt ze de vergankelijkheid. Mooi!
  • Met vaste hand snijdt grafisch kunstenaar Monika Petersen berkenblaadjes, klaprozen en artisjokken uit linoleum. Het zijn de blauwdrukken voor gedetailleerde botanische prints, die ze handmatig drukt in haar atelier in Kopenhagen.


Gratis voor jouMeer Agenda