Kunstig haak- en breiwerk: expositie Kate Jenkins (Museum Rijswijk)

Marloes Blom

21 November 2022

Haak, borduur of brei je én ben je dol op bakken en koken? Laat je dan inspireren door de Britse kunstenares Kate Jenkins. Je kunt haar unieke ‘gerechten’ bewonderen tijdens een tentoonstelling in Museum Rijswijk – tot en met 12 maart. Extra leuk: je kunt ook zelf aan de slag en/of een creatie van Kate kopen. Leuk idee voor een kerstcadeautje (al dan niet voor jezelf)?

Kate Jenkins

“Hoewel mijn levensreis tot nu toe gevarieerd en opwindend is geweest, één ding verandert nooit”, zegt Kate Jenkins, “Wat ik ook maak, of het nu een bakje patat, een blik sardientjes of een doos kikkers is, ik voeg er altijd veel warmte en een vleugje humor aan toe. Bovenal wil ik dat mijn werk mensen laat glimlachen.”

Welkom in de wereld van Kate Jenkins (Verenigd Koninkrijk, 1971), een magische hoorn des overvloeds van speelse popart haak-, brei- en borduurwerken. De kunstenaar staat vooral bekend om haar lekkernijen, waarin haar kenmerkende gevoel voor humor tot uiting komt. Met kleurrijke garens haakt en breidt ze ‘gerechten’ zoals rijkelijk gevuld gebak en garnalenschotels. Misschien heb je Kate’s werk gezien tijdens de Textiel Biënnale 2021, waar ze de publieksprijs won voor ‘Food for Thought’.

Kate Jenkins

‘Kate Jenkins: Café Kate’ in museum Rijswijk

Vanaf 27 november is de nieuwe vleugel van Museum Rijswijk omgetoverd tot het universum van Kate. Het concept voor de tentoonstelling ‘Café Kate’ is totaal nieuw en speciaal voor Museum Rijswijk ontworpen. De installaties vormen samen de food plaza Café Kate die bestaat uit een complete bakkerswinkel Kate’s Bakes en de ijssalon Kate’s Cones. Beide installaties kunnen reizen en de bakkerij is al te zien geweest in Barcelona, Hong Kong en Groot-Brittannië.

De bakkerswinkel bestaat uit meer dan duizend cakejes, taarten, broden en andere gebreide en gehaakte lekkernijen. Met een feestelijk accent: speciaal voor de feestdagen zullen er Kerstkoekjes en Kerstkransjes in Kate’s Bakes liggen. De ijssalon presenteert gebreid en gehaakt ijs met Kate’s kenmerkende humoristische  woordspelingen, die de titels vormen van de vele verschillende ijsjes.

Zelf aan de slag en/of iets kopen

Op het terras voor de installaties kun je als bezoeker je eigen stukken maken tijdens de Crafternoon Tea-evenementen. Die vinden gedurende de hele tentoonstelling zullen plaats.

Ben je verliefd en wil je een werk van Kate mee naar huis nemen? In de Museumwinkel is een royaal aanbod van haar kleine en grotere werken te koop. Ook typisch Hollandse gerechten, zoals Boerenkool met worst en een Broodje haring met uitjes, augurk en een vlaggetje. De werken worden ingelijst in baklijsten.

Informatie

  • Waar: Museum Rijswijk, Herenstraat 67, Rijswijk
  • Wanneer: 27 november tot en met 12 maart 2023, Dinsdag t/m zondag 11.00 – 17.00 uur
  • Prijs: € 10 voor een regulier kaartje
  • Meer informatie en kaarten: museumrijswijk.nl | 070 3903617

Meer zien van Kate’s prachtige werk? Check haar site katejenkinsstudio.co.uk of haar Instagram account @kjcardigan – dan krijg je ook vast een voorproefje van haar creaties.

Meer lezen/zien


Gratis voor jouMeer Agenda