Weekendtip: bloeiende stinsenplanten op kasteel Hackfort

Heleen Bos

5 March 2020

stinsen Hackfort

Kom a.s. zondag 8 maart naar kasteel Hackfort in de Achterhoek waar een bloeiend tapijt van stinsenplanten zich uitrolt. Dit weekend gaan de poorten bij kasteel Hackfort open en kun je genieten van de stinzen op het voorplein. In de periode 2010-2015 werd er hard gewerkt aan een herstel-, behoud- en beheerplan van de vele soorten stinsen in het parkbos rond dit kasteel uit 1820. Met hulp van veel vrijwilligers gingen in totaal zo’n 500.000 bollen en wortelstokjes de grond in.

Wat zijn stinsenplanten precies?

Stinsenplanten zijn (ooit) aangeplante, vroegbloeiende bol- en knolgewassen, wortelstokplanten én vaste planten die zich ter plekke spontaan vermeerderen of uitzaaien. Sneeuwklokjes, sterhyacinten, bosanemonen, boshyacinten en lelietje-van-dalen zijn bekende soorten. De naam is afgeleid van het woord ‘Stins’. Het Friese woord werd in zowel Nederland als Duitsland gebruikt om een stenen landhuis of burcht aan te duiden. De meeste huizen waren in de middeleeuwen nog van hout en leem; stenen huizen waren een bijzonderheid en lange tijd voorbehouden aan de rijken. Zij hadden ook het geld om de grond rondom hun optrekje in te planten met de zeldzame, voorjaarsbloeiende gewassen van collectioneurs. In 1932 dook in de geschriften voor het eerst de term ‘stinsenplanten’ op bij de beschrijving van deze zich verwilderende planten.

Stinsenplanten kasteel Hackfort: adres & tijd

Datum: op zondag 8 maart van 10.30 – 14.30 Adres: Kasteel Hackfort, Baakseweg 8, Vorden Entree: Bezoek van het voorplein is gratis. Tegen betaling kun je mee met korte excursies (vol is vol) of zelf op zoek naar voorjaarsbloeiers met een handige zoekkaart (alleen contante betaling mogelijk).

Het hele voorjaar stinsenplanten zien?

• Op www.stinzenflora-monitor.nl van Stinze Stiens kun je zelf in de gaten houden wanneer wat waar bloeit. Acht locaties in Friesland en daarbuiten worden nauwlettend in de gaten gehouden. Kijk voor meer uitjes in onze Agenda.


Gratis voor jouMeer Agenda