Weekendtip: Schapenscheerdersfestival

Heleen Bos

18 July 2019

Schapenscheerdersfestival

Kom dit weekend naar het Schapenscheerdersfestival! Rondom de schaapskooi van de Herders van Balloo in Drenthe is op 20 en 21 juli veel te zien en te beleven. Natuurlijk kun je zien hoe de schapen geschoren worden, maar tijdens het Wolfeest kun je ook zelf aan de slag.

Alles draait om wol op het Wolfeest

Het Wolfeest is een grote fair met meer dan zeventig stands waar allerlei ambachtelijke producten te koop zijn. Denk aan: broodplanken, lampen, tassen, laarzen, regenmutsjes, hoeden en tuinplanten. En lekker eten. Maar de nadruk ligt op wol. En daar zijn de Herders van Balloo erg trots op, want de ruige vacht van hun kudde Drentse heideschapen – het oudste schapenras van het vasteland van West-Europa – levert wol met bijzondere kwaliteiten. Wat die kwaliteiten zijn, kun je ter plekke zien en voelen. In het Wolatelier hebben een aantal spinsters, breisters, weefsters en viltsters een mooie wolcollectie opgebouwd met kussens en plaids, shawls en eierwarmers. Er zijn workshops en demonstraties vilten, spinnen, breien, weven en allerlei wol- en viltproducten te koop, zoals ruwe vachten, luxe woontextiel, truien en sieraden. Scxhapenscheerdersfestival

Zelf wol spinnen

Schapenscheerder Ype van der Woude geeft een workshop – je raadt het al – schapen scheren en Beatrice Waanders van The Soft World geeft een workshop ruwe vacht vilten. Verder kun je onder andere zelf wol verven met natuurlijke stoffen en vervolgens spinnen. In het wolatelier kun je zien hoe het weefgetouw uit 1850 nog steeds prima dienst doet.

Voor kinderen

De jongste bezoekers vinden het schapen scheren altijd fascinerend. Maar er zijn ook andere leuke dingen voor kinderen te doen, zoals een zeepje inpakken in een jasje van vilt, vlechten met wilgenteen, armbandjes maken en meer.

Contactgegevens

Data: 20 en 21 juli Openingstijden: 10.30 tot 17.00 uur Adres: Schaapskooi, Crabbeweg 2, Balloo, Drenthe Entree: € 5 (kinderen t/m 12 jaar gratis) Meer weten? Kijk hier Meer weekendtips. Kijk dan in de Agenda van seasons.nl  


Gratis voor jouMeer Agenda