Weekendtip: beleef het burlen van de edelherten

Heleen Bos

5 September 2018

Het burlen van de edelherten is begonnen! Met indrukwekkend gebrul en geloei bestrijden ze elkaar. Een indrukwekkend spektakel. Beleef het mee op de Veluwe

Bronsttijd! Het burlen van de edelherten is begonnen.

Het burlen van de edelherten is begonnen! Met indrukwekkend gebrul en geloei bestrijden ze elkaar. En dat om de gunsten van de hinden te winnen. Een indrukwekkend spektakel. Beleef het mee op de Veluwe! Dit weekend én de hele maand september, tot half oktober. Hoewel edelherten gewoonlijk op hun rust gesteld zijn en zich maar weinig laten zien, is dat nu wel even anders. Want de bronst van de edelherten is begonnen! En daarmee het burlen. Een imponerend geluid dat het midden houdt tussen het gebrul van een leeuw en het geloei van een stier. De mannetjesherten doen veel moeite om indruk te maken op de hinden en op hun rivalen. Dat gaat gepaard met veel imponeer- en dreiggedrag. Soms wordt er fel gevochten. En altijd klinkt in deze tijd het burlen van de mannetjesherten door de bossen. Het burlen van de edelherten is begonnen! Met indrukwekkend gebrul en geloei bestrijden ze elkaar. Een indrukwekkend spektakel. Beleef het mee op de Veluwe!

Wil je het burlen eens meemaken?

Een grote kans om dit spektakel te zien en te horen is vanaf de wildkansel De Hindekamp, op circa 2 kilometer afstand van het Natuurcentrum in Ede. De kansel biedt ruimte aan 45 personen en is ook toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Vanaf de rand van het bos voert een ‘fluisterpad’ naar de ingang van de kansel. De excursies naar de wildkansel duren tot de schemering. Er wordt gestart met een videofilm. Na afloop van de film gaan de deelnemers onder begeleiding van de boswachter per fiets naar de wildkansel. Het burlen van de edelherten is begonnen! Met indrukwekkend gebrul en geloei bestrijden ze elkaar. Een indrukwekkend spektakel. Beleef het mee op de Veluwe!

Belangrijk om te weten

Trek donkere kleding aan en neem een verrekijker mee! De tochten zijn niet geschikt voor kinderen onder de 6 jaar.

Wanneer?

Stichting Natuurcentrum Veluwe organiseert in september en tot half oktober dagelijks bronsttochten. Kijk voor de volledige data en tijden op de website. Wacht niet te lang met reserveren, de excursie is populair! Deelnemers worden verzocht een kwartier voor aanvang aanwezig te zijn.

Waar?

Startpunt is het Natuurcentrum Veluwe gelegen aan de Groot Ginkelseweg 2a in Ede (een zijweg van de N 224, provinciale weg Arnhem-Ede).

Prijs?

De kosten van deze excursie zijn inclusief film en gebruik fiets, € 7,00 p.p. voor volwassenen en € 5,00 p.p. voor kinderen tot en met 12 jaar.

Op zoek naar meer uitjes? Kijk voor tips op:

Oogstfeesten De koe, het grazen voorbij. Expositie in het Stedelijk Museum Alkmaar Beurs Eigen Huis in Jaarbeurs Utrecht En bekijk onze Agenda voor nog meer tips!


Gratis voor jouMeer Agenda