Wandeltip: natuur en cultuur tijdens een landgoedwandeling

Annemarie Maarhuis

20 January 2022

Alsof bos en heide al niet mooi genoeg zijn, is er tijdens een landgoedwandeling nog meer om naar te kijken: schitterende buitenplaatsen en hun tuinen.

Alsof bos en heide al niet mooi genoeg zijn, is er tijdens een landgoedwandeling nog meer om naar te kijken: de schitterende buitenplaatsen en hun tuinen waarlangs de wandelingen lopen.

Combinatie van buitengevoel en cultuur

De mooiste historische landgoederen van Nederland bezoeken? Dat kan tijdens een landgoedwandeling van Staatsbosbeheer. Dit zijn wandelingen die specifiek langs en over Nederlandse buitenplaatsen gaan. Dus combineer het buitengevoel met cultuur snuiven tijdens een heerlijke wandeling over een van de landgoederen. Want ze voeren langs mooie lanen, monumentale gebouwen én de natuur eromheen. Daarom zet Seasons de 5 mooiste landgoedwandelingen voor je op een rij.

Landgoedwandeling: de 5 mooiste

1. Rondje Landgoed Loenen Betuwe / Gelderland (3,1 km) Heerlijkheid Loenen, vlakbij Arnhem en Nijmegen in het Betuwse plaatsje Loenen, stamt al uit 1572. De ruggengraat van het landgoed vormt de monumentale Grote Allee, een laan van 1,5 kilometer. Tal van kortere lanen komen erop uit. 2. Landgoedwandeling Oranjewoud Oranjewoud / Friesland (12,5 km) Deze route voert over het oude landgoed Oranjewoud. De wandeling brengt je naar de uitkijktoren, waar je een geweldig uitzicht over het gebied hebt. En leidt je via de statige lanen door de omliggende bossen en naar andere landgoederen. 3. Boswachterspad Stulp en kasteeltuin Utrechtse Heuvelrug / Utrecht (6 km) Droom weg bij een wandeling over de Stulpse Heide in het vroege ochtendlicht. Wandel tussen de koeien, speur naar de klapekster en ontdek het uitzicht op kasteel Drakensteyn. 4. Wandelroute Manteling blauw Walcheren / Zeeland (3,8 km) De wandeling door de Manteling van Walcheren voert je door lanen omzoomd door linden, beuken en eiken. En langs waterpartijen en door de duinen. Wandel langs de voormalige buitenplaatsen van rijke kooplieden en ontdek het middeleeuwse kasteel Westhove. 5. Wandelroute Gloriëtte Brabantse Wal / Noord-Brabant (2,9 km) Wandel door het Moretusbos, op de Brabantse Wal. Een eeuwenoud landgoed waar cultuur en natuur hand in hand gaan. BEELD FELIX / UNSPLASH Kijk voor meer thuis- en uittips in onze online Agenda.


Gratis voor jouMeer Agenda