Uittip: themajaar Ode aan het Landschap

Annemarie Maarhuis

20 May 2021

In heel 2021 werken zeven Nederlandse regio’s samen aan het thema Ode aan het Landschap, om meer waardering te genereren voor ‘ons eigen’ Nederlandse landschap. Hoe ze dat doen? Met bijzondere kunstprojecten, excursies, wandel- en fietsroutes en evenementen in de Achterhoek, Flevoland, Friesland, Limburg en Noord-Holland, bij de Hollandse Waterlinies en in de Nationale Parken!

Wat is er te doen in:

De Achterhoek

* Op meerdere locaties wordt door streetart-kunstenaars werk aangebracht op in het oog springende agrarische locaties. Onder meer op grote silo’s: de Silo-Art-Tour. * De internationale kunstroute IJsselbiënnale verbindt tussen 18 juni en 19 september 26 kunstenaars uit binnen- en buitenland langs de rivier vanaf Doesburg, via Zutphen naar Zwolle.

Flevoland

* Flevoland bezit een bijzondere collectie landschapskunstwerken. Waaronder Observatorium van Robert Morris en De Groene Kathedraal van Marinus Boezem. Het nieuwe boek ‘Land Art Live, De Flevoland Collectie’ verbindt ze in het themajaar Ode aan het Landschap voor de eerste keer. * Tussen 20 juni en 19 september organiseert Schokland een cultureel seizoen: Zomer op Schokland. Met onder andere poëzie en een internationale kunstroute.

Friesland

* De Waddenzee is in september de achtergrond van het operaspektakel ‘Peter Grimes’. Achter de dijk bij Paesens-Moddergat spelen 150 figuranten, acteurs en zangers het verhaal van visser Peter Grimes. * In het noorden van Friesland en op Terschelling zijn de enige twee Dark Sky Parken in Nederland te vinden. Dit zijn gebieden waar lichtvervuiling tot een minimum wordt beperkt. Om de nevel van de Melkweg te zien (of zelfs het Noorderlicht!) organiseert de provincie Friesland een heel scala aan activiteiten.

De Hollandse Waterlinies

* In de avond en nacht van 10-11 september wordt, samen met de waterschappen en Rijkswaterstaat, de werking en betekenis van de waterwerken over de totale lengte van de Hollandse Waterlinies getoond. Met vertellers en lichtprojecties komt het verhaal van het water in het verleden en de toekomst tot leven. * Daarnaast staan diverse ‘fortsafari’s’ op het programma. Waarbij de boswachter bezoekers meeneemt op ontdekkingstocht langs bijzondere flora en fauna op en om de forten.

Limburg

* Een groep kunstenaars, componisten en regisseurs werkt eind juni/begin juli in Schipperskerk samen aan de Grensmaasopera. Een enorm luchtspektakel met de werkhaven, de verwerkingsinstallaties en de imposante depots van zand en grind als decor.

Noord-Holland

* Genootschap van 21 fluisterende molens: verspreid over het Noord-Hollandse landschap staan 160 historische molens. Vanaf 8 mei gaan 21 van deze molens ‘fluisteren’. Elke molen vertelt in het themajaar Ode aan het Landschap zijn eigen verhaal over het veranderende landschap waarin hij staat. * Op één minuut lopen van station Den Helder bevindt zich Project de Nollen: het levenswerk van kunstenaar Rudi van de Wint (1942- 2006). Een totaalkunstwerk in het prachtige binnenduingebied De Nollen.

De Nationale Parken

Er zijn er 21, verdeeld over het hele land, en in 2021 worden vijf hiervan in de spotlight gezet. Dat zijn: Waddenzee Unesco Werelderfgoed, Nationaal Park NLDelta, Nationaal Park Nieuw Land, Nationaal Park Oosterschelde en Nationaal Park Sallandse Heuvelrug. Het hele jaar door vinden hier bijzondere excursies en belevenistochten plaats. Meer weten over al deze bijzonder leuke activiteiten? Kijk op www.holland.com/odeaanhetlandschap BEELD ODE AAN HET LANDSCHAP Kijk voor meer uit- en thuistips in onze online Agenda.


Gratis voor jouMeer Agenda