Uittip: kunst langs de IJssel bij de IJsselbiënnale

Annemarie Maarhuis

16 September 2021

Kunst kijken en een frisse neus halen, dat kan nog tot en met dit weekend tijdens de IJsselbiënnale, de internationale kunstroute langs de IJssel.

Werk van Floor Coolsma voor IJsselbiennale.

Kunst kijken en een frisse neus halen. Dat kan nog tot en met dit weekend tijdens de IJsselbiënnale, de internationale kunstroute langs de IJssel. Laatste kans dus!

Kunst langs de IJssel

‘Tij, tijd en tijdelijkheid’ heet de tweejaarlijkse kunstroute van 120 km langs de IJssel (van Doesburg via Zutphen naar Zwolle). Hoe toepasselijk met alle vreselijke overstromingen twee maanden geleden in Duitsland, België en Nederland nog vers in ons geheugen. Rivieren laten niet met zich spotten, dat moge duidelijk zijn. Maar ze zijn ook een grote inspiratie- én recreatiebron voor velen. Bij deze interessante tentoonstelling lieten (inter)nationale kunstenaars zich voor hun 26 tijdelijke kunstwerken inspireren door de impact van klimaatverandering op het landschap.

Hoe werkt het?

De kunstroute is het best te bezoeken met de fiets. Hierbij is de routekaart noodzakelijk. Je kunt deze bestellen op de website of kopen bij een van de startpunten, verkooppunten en servicepunten in de regio. De routekaart geeft een handig overzicht van de totale route en de locaties van de kunstwerken. Het grootste deel van de route loopt via fietsknooppunten. Af en toe wijkt de route daarvan af en heb je de kaart nodig. Daarnaast geeft de verkrijgbare reisgids veel informatie over de kunstwerken en informeert je over allerlei interessante plekken langs de route. Deze editie van de IJsselbiënnale kent drie startpunten: Zwolle, Deventer en Zutphen. Vanaf daar kun je aan de verschillende etappes beginnen. Bij de startpunten kun je ook een routekaart en reisgids kopen en meer informatie krijgen.

Er is nog meer te doen

De hele zomer lang waren er naast de buitententoonstelling tal van activiteiten te beleven. Zo biedt de IJsselbiënnale rondleidingen, lezingen, muziek, tentoonstellingen, wandelingen, workshops en theater in de uiterwaarden, bij sluizen, op landgoederen en in de karakteristieke Hanzesteden. Kijk voor het programma van de laatste week op de website.

Praktische informatie

Wat Buitententoonstelling IJsselbiënnale Wanneer Nog t/m zondag 19 september Waar IJsselvallei (OV), 120 km langs de IJssel, van Doesburg naar Zwolle Kosten Vanaf € 12,50 (voor een routekaart) Meer info www.ijsselbiennale.nl BEELD GERLINDE SCHRIJVER / KUNSTWERK VAN FLOOR COOLSMA Kijk voor meer thuis- en uittips in onze online Agenda.


Gratis voor jouMeer Agenda