Uittip: de 10 leukste stadsparken van Nederland

Annemarie Maarhuis

27 August 2020

Geen tijd om de natuur in te gaan maar toch behoefte aan groen om je heen? Ga dan lekker naar het park! Dit zijn de tien ‘beste’ Nederlandse stadsparken.

Even geen tijd om echt de natuur in te gaan maar toch behoefte aan groen om je heen? Ga dan lekker naar het park! De meeste steden in ons land hebben prachtige groene oases. Dit zijn de tien leukste Nederlandse stadsparken.

Groene oase in de stad

Een stadspark of -tuin is de perfecte plek om op te laden, een wandeling te maken of om te relaxen op een picknickdeken. Holidu, zoekmachine voor vakantiehuizen, stelde op basis van Google* een ranglijst op van de ‘beste’ Nederlandse parken. Weet jij een veel leuker park, dat niet in deze top tien staat? Laat dat dan vooral weten in de comments.

Dit zijn de populairste stadsparken

1. Vondelpark, Amsterdam De trams rijden rondom, maar in dit park vlak bij het centrum kun je genieten van het groen of een terrasje. Of maak een wandeling, het park is 2 km lang vanaf de Amstelveenseweg tot de Stadhouderskade. Het Blauwe Theehuis is een topplek voor een drankje. 2. Rijksmuseumtuinen, Amsterdam Als je dan toch een bezoek aan het Vondelpark brengt, maak dan ook een ommetje langs de Rijksmuseumtuinen. De tuinen zien er afgesloten uit door het ijzeren hek, maar overdag kun je hier gewoon binnen lopen. In de zomermaanden zijn er ook vaak exposities. 3. Wilhelminapark, Utrecht Utrecht is een van de groenste provincies van Nederland, en ook de stad Utrecht kan er wat van. Hier vind je het geliefde Wilhelminapark: een van de oudste parken van Nederland. De herenhuizen rondom zorgen voor extra flair. 4. Historische Tuin Schoonoord, Rotterdam De Historische Tuin Schoonoord in Rotterdam is klein maar fijn. Een paradijsje waar je kunt genieten van rust midden in de stad. Met een mooie vijver, fonteinen en beekjes. 5. Broersepark, Amstelveen Heerlijke slingerpaadjes voeren je langs vijvers en bruggetjes. Je vindt in het oudste park van Amstelveen ook twee mooie herdenkingsmonumenten: het Oorlogsmonument en het Indië-monument. 6. Wandelbos, Tilburg Het park bestaat al sinds 1917 en is ontworpen door de bekende tuin- en landschapsarchitect Leonard Springer, die zo’n vijftig parken en tuinen op zijn naam heeft staan. Je vindt hier onder andere een rododendronvlakte en exotische bomen. 7. Stadstuin Emma’s Hof, Den Haag Verstopt tussen de huizen vind je Stadstuin Emma’s Hof. Er is ruimte voor groen, toneel en gezelligheid in de buurt. De romantische zithoekjes zorgen bijna voor een Barcelona-effect, geïnspireerd op het beroemde Park Güell. 8. Landgoed Oosterbeek, Den Haag Landgoed Oosterbeek ligt net aan de stadsgrens van Den Haag. Een superplek als je even de stad uit wilt maar niet ver wil reizen. Natuurlijk is het strand ook vlakbij, maar wat historisch erfgoed bekijken is ook weleens leuk. 9. Park Sonsbeek, Arnhem Het leuke is dat het park een beetje heuvelachtig is, zodat je uitzicht over de stad hebt. De markante witte villa, het theehuis en de waterval zijn allemaal hoogtepunten. Een picknick op de ligweide is ook geen slecht plan. 10. Prinses Beatrixpark, Amsterdam  Nog eentje in Amsterdam: in de Rivierenbuurt ligt het Beatrixpark. Bij veel mensen waarschijnlijk niet zo bekend, maar erg goed gelegen vlak bij Strand Zuid. Er zijn voetbalveldjes, een pierenbadje en met de hond ben je ook welkom. *De top tien is uitgewerkt op basis van gegevens die in juli 2020 uit Google zijn verkregen, rekening houdend met 491 Nederlandse stadsparken. De parken zijn gesorteerd op Google-beoordeling en aantal beoordelingen. BEELD GUILHEM VELLUT Kijk voor meer uit- en thuistips in onze online Agenda.


Gratis voor jouMeer Agenda