Uittip: 10x de mooiste lentewandelingen

Annemarie Maarhuis

25 March 2021

Op zoek naar rust en een fris hoofd? Probeer een van deze 10 leuke lentewandelingen van Natuurmonumenten: door bos, en langs weilanden en buitenplaatsen.

Op zoek naar rust en een fris hoofd? Probeer een van deze 10 leuke lentewandelingen van Natuurmonumenten: door bos, en langs weilanden en buitenplaatsen. Vrolijk makende lentebloeiers staan daar overal te stralen: tulpen en narcissen in parken en kasteeltuinen, speenkruid en klein hoefblad langs het wandelpad.

10 Lentewandelingen:

Katjes aan de wilgen, (wilde) hyacinten en blauwe druifjes: je kunt nu volop genieten van alle lentebloeiers. Je ontdekt ze langs deze lenteroutes.

1. Veluwemeerkust-Hulshorst (8,8 km)

Maak een gevarieerde lentewandeling van een kleine 9 km door het buitengebied van Hierden, ten oosten van Harderwijk. Met onder meer de Veluwemeerkust, Bloemkampen en landgoed Hulshorst.

2. Gooilust, bij Hilversum (3,3 km)

Ontdek met deze wandeling een van de ’s Gravelandse buitenplaatsen. De wandelroute bij Gooilust gaat door een parkbos met bijzondere bomen zoals de kaukasusspar.

3. Langs buitenplaats Beeckestijn (1,6 km)

Een klassieke kruidentuin met slangenmuur, een bloemenwaaier en een barokke siertuin. Ontdek tijdens deze route de hoogtepunten van buitenplaats Beeckestijn. De tuinen beginnen nu echt los te komen, vol met stralende lentebloeiers.

4. Rondom Loenen (10,7 km)

Wandelen door een zacht glooiend landschap met eeuwenoude akkers, weilanden, houtsingels, boomgaarden en vergezichten. In het westen en zuidwesten grenst het gebied aan de hoger gelegen zandgronden van de Veluwe. Naar het oosten toe loopt het af richting de IJssel.

5. Woudhuizen, vlak bij Apeldoorn (3,1 km)

Je loopt door bos, over oude lanen en langs historische gebouwen. De kleinschalige omsloten weilanden en vennen zijn aantrekkelijk voor insecten, amfibieën en vogels. Bij landgoed Woudhuizen voel je de sfeer van historisch groen.

6. Hackfort, vlak bij Vorden (16,4 km)

Een van de mooiste lentewandelingen door een typisch Achterhoeks landschap. Op landgoed Hackfort vind je nog eeuwenoude en door houtwallen omgeven akkers, hakhoutbosjes, poelen en historische boerderijen.

7. Klompenpad Olderaller, bij Putten (8 km)

Ontdek het mooie buitengebied van Putten op en rondom landgoed Oldenaller. Wandel over dit klompenpad door kasteelbos, over boerenland, langs houtwallen, beken en over heide.

8. De Slotplaats, Bakkeveen (5,8 km)

De Slotplaats is een natuurgebied in Friesland met een grote variatie. Deze wandelroute leidt je langs rabatten, pingoruïnes, een sterrenschans en eeuwenoude bomen langs lange lanen.

9. Dal van Ruiten A, bij Vlagtwedde (3,5 km)

De wandelroute loopt in het Dal van Ruiten A langs de Groningse beek De Ruiten A. De prachtige weides worden hier en daar omzoomd door een houtwal.

10. Genhoes, bij Valkenburg (4,8 km)

Begin je wandeling langs de snelstromende rivier van Nederland: de Geul. Geniet van het open landschap aan de rand van Valkenburg en de kastelen en landerijen in de omgeving. BEELD ISABELLA KRAMER / UNSPLASH Kijk voor meer thuistips in onze online Agenda.


Gratis voor jouMeer Agenda