Buitentip: doe mee aan de Nationale Bijentelling

Annemarie Maarhuis

15 April 2021

Voor de bij start de lente als de paardenbloemen én kersenbomen bloeien. Meestal is dat half april, daarom is in het weekend van 17 en 18 april de Nationale Bijentelling. Noteer het aantal bijen dat je ziet en geef dit door. Onderzoekers gebruiken deze tellingen om te ontdekken hoe het gaat met de wilde bijen in Nederland.

Waarom bijen tellen?

Hoe meer we over bijen weten, hoe beter we de bij kunnen helpen. Daarom is het belangrijk dat zo veel mogelijk mensen komend weekend meedoen aan het landelijk bijenonderzoek. In Nederland komen bijna 360 bijensoorten voor. Ruim de helft daarvan is bedreigd. Bijen zijn belangrijk voor bestuiving. “Tachtig procent van onze eetbare gewassen en bijna negentig procent van onze wilde planten worden bestoven door bijen en andere insecten”, aldus Koos Biesmeijer, bijenexpert bij Naturalis. Onderzoekers gebruiken de resultaten van de Nationale Bijentelling om te zien waar de verschillende bijensoorten voorkomen. En of de aantallen toe- of afnemen.

Onderzoek Nationale Bijentelling

Vorig jaar deden ruim 10.000 mensen mee aan de Nationale Bijentelling. In totaal telden zij ruim 130.000 bijen. “Het zou geweldig zijn voor het onderzoek als er ook dit jaar weer van veel mensen tellingen binnenkomen”, aldus Biesmeijer. Er moet zeker zo’n vijf jaar achter elkaar worden geteld om trends in bijenpopulaties van tuinen helder te krijgen en invloeden zoals weer uit te kunnen sluiten.

Tel ook mee!

Meedoen is makkelijk, ook als je niet zo veel van bijen weet. Op www.nationalebijentelling.nl wordt stap voor stap uitgelegd welke bijensoorten je in je tuin kunt zien. Er is een telformulier en bijengidsje waarmee iedereen de zestien verschillende soorten wilde bijen, hommels en zweefvliegen kan herkennen.

Deze bijen worden het meest gespot in Nederland:

Honingbij 54.530 x Rosse metselbij 20.371 x Sachembij 13.500 x Bijvlieg 9.218 x Gehoornde metselbij 8.251 x Akkerhommel 7.132 x Grote narcisvlieg 6.583 x Hommelbijvlieg 5.576 x Tuinhommel 5.218 x Vosje 4.826 x BEELD ARTHUR LAMBILLOTTE / UNSPLASH Kijk voor meer buitentips in onze online Agenda.


Gratis voor jouMeer Agenda