Weekendtip: tentoonstelling Zwermen in Stedelijk Museum Schiedam

Annemarie Maarhuis

1 October 2020

De laatste kans om een heel bijzonder kunstwerk te zien. Bezoek daarom tentoonstelling Zwermen van kunstenaar Zoro Feigl in het Stedelijk Museum Schiedam.

Bezoek tentoonstelling Zwermen van kunstenaar Zoro Feigl in het Stedelijk Museum Schiedam. Nu het laatste weekend, dus de laatste kans om een heel bijzonder kunstwerk te zien: een installatie gebaseerd op de bewegingen van een zwerm vogels.

Vogels boven je hoofd

De afgelopen tien jaar deed kunstenaar Zoro Feigl experimenten met de bewegingen van een zwerm vogels. Grote vraag: is het mogelijk die prachtige choreografieën in de lucht om te zetten in kunst? Speciaal voor het Stedelijk Museum Schiedam leidde dat tot Zwermen, een mega-installatie aan het plafond. Kijk je omhoog, dan lijkt het net alsof er een zwerm vogels boven je hoofd vliegt. Het werk bestaat uit een met folie bespannen ring met een doorsnee van acht meter. Daarop liggen honderden kogeltjes: ronde balletjes die vaak in een ronddraaiend mechaniek zitten. Het spreeuwenballet ontstaat doordat de schijf beweegt. Dat zorgt voor een bijzonder schaduwspel: een telkens unieke voorstelling, net als in de natuur.

Hoe ontstaan zwermen?

Hoe ontstaat de beweging? Daar kun je misschien achter komen, misschien ook niet, aldus de kunstenaar. De natuur en natuurkundige verschijnselen vormen Feigls inspiratie. Hij bestudeert ze, experimenteert en zo ontstaan nieuwe installaties. De kunstenaar speelt in zijn werk met de natuur en natuurwetten. “De mensheid plaatst zichzelf graag boven of buiten de natuur”, zegt hij. “Nu zie je dat wij onderdeel zijn van een groter geheel. We kunnen niet zomaar de baas spelen over de natuur en haar wetten.” Zwermen vormt een opwarmertje voor Feigls grote tentoonstelling Jungle, ook in het Stedelijk Museum Schiedam. De opening van deze tentoonstelling stond gepland voor half april, maar is naar eind volgend jaar verplaatst.

Meer informatie

Wat: tentoonstelling Zwermen in het Stedelijk Museum Schiedam Waar: Stedelijk Museum Schiedam, Hoogstraat 112, Schiedam. Goed om te weten: het buffet in het museum is momenteel gesloten. Wanneer: nog t/m zondag 4 oktober Entree: tickets zijn alleen online te koop, op de website kun je bij bestelling van de kaarten kiezen voor een specifiek tijdslot. Prijs: vanaf € 5 met diverse kortingskaarten, vol tarief € 12,50. Info: www.stedelijkmuseumschiedam.nl BEELD: ANVESH/UNSPLASH Kijk voor meer weekendtips in onze online Agenda.


Gratis voor jouMeer Agenda