Weekendtip: kerstconcert in de kerk

Annemarie Maarhuis

16 December 2021

Wie van (klassieke) kerstmuziek houdt, mag het kerstconcert in de Grote Kerk in Naarden zaterdag 18 december niet missen.

Wie van (klassieke) kerstmuziek houdt, mag het kerstconcert in de Grote Kerk in Naarden aankomende zaterdag niet missen. Want muziek in de kerk, dat brengt het ultieme kerstgevoel naar boven.

Kerstconcert in Italiaanse sferen

Het Ciconia Consort is een Nederlands strijkorkest met als thuisbasis Den Haag. Het orkest is opgericht in 2012 en staat onder leiding van dirigent en artistiek leider Dick van Gasteren. Samen met harpiste Lavinia Meijer presenteert het strijkorkest zaterdag 18 december een kerstconcert in Italiaanse sferen. Waarom Italië? Italië is het land waar kerstmis werd ‘uitgevonden’: al in het oude Rome was 25 december een feestdag, de ‘Saturnalia’. Om te vieren dat de dagen weer langer werden. De geschiedenis van de kerststal gaat terug tot 1223, toen Franciscus van Assisi een kunstenaar vroeg de geboorte van Christus uit te beelden. Jezuïeten en Dominicanen verspreidden vervolgens de kerststaltraditie naar alle uithoeken van Europa.

Stersolist: harpiste Lavinia Meijer

De harp kennen we als symbool van de schaapherder en latere koning David. In het beroemdste kerstlied aller tijden, ‘Stille nacht’, wordt gezongen over Davids zoon, geboren in Bethlehems stal. Alle reden om ruim baan te geven aan Lavinia Meijer en de harp. Bijzonder is dat zij niet alleen optreedt als soliste, maar ook een paar prachtige harppartijen in het orkest zal vertolken. Wat brengt Ciconia Consort onder andere ten gehore tijdens het kerstconcert? Bekende stukken, zoals het Intermezzo uit de Cavalleria Rusticana, worden afgewisseld met vertellingen door dirigent Dick van Gasteren over eeuwenoude en hedendaagse Italiaanse muzikale kersttradities. En, tijdens een concert met de focus op Italië mag muziek van de beroemde Italiaanse filmcomponist Nino Rota natuurlijk niet ontbreken. Leuk: er is ook een educatief kinderprogramma (4 tot 10 jaar). Kinderen luisteren een deel van het concert mee en krijgen een muzikaal programma op maat aangeboden.

Meer weten?

Wat: Italiaanse Kerst Wanneer: zaterdag 18 december Waar: Grote Kerk Naarden Aanvang: 14.30 uur (de aanvang was oorspronkelijk ‘s avonds, maar is vanwege coronamaatregelen naar de middag verschoven) Toegang: € 35 Meer info: www.ciconiaconsort.nl BEELD DAN KIEFER / UNSPLASH Kijk voor meer uit- en thuistips in onze online Agenda.


Gratis voor jouMeer Agenda