Weekendtip: botanische meesterwerken in het Teylers Museum

Heleen Bos

28 March 2019

botanische meesterwerken

Mis het niet: de botanische meesterwerken van Franz en  Ferdinand Bauer, te zien in Teylers Museum in Haarlem. Nog t/ 12 mei. Ze zijn niet zo bekend als de botanische schilders Pierre-Joseph Redouté en John James Audubon, maar de broers Franz en Ferdinand Bauer doen niet voor hen onder. Ze maakten aan het begin van de negentiende eeuw de prachtigste natuurkundige tekeningen en aquarellen, echte botanische meesterwerken. Nog tot en met 12 mei is in Teylers Museum in Haarlem een tentoonstelling aan hun werk gewijd: ‘200 soorten groen – botanische kunst van Franz en Ferdinand Bauer’. Twee vragen aan conservator Terry van Druten van Teylers Museum:

Wie waren de broers Bauer?

“Ferdinand was de reiziger, hij ging op expeditie naar het Ottomaanse Rijk en naar Australië. Heel bijzonder was dat hij bijvoorbeeld onderweg in de Australische outback planten en dieren tekende met potlood en die tekeningen thuis in Europa uitwerkte in zijn aquarellen. Daarvoor had hij een eigen nummeringsysteem ontwikkeld met wel 1.000 nummers voor alle mogelijke kleurnuances. Franz was ontdekkingsreiziger op de vierkante meter. Hij was de botanische schilder van de Engelse koning George III en werkte voornamelijk in Kew Gardens in Londen.”

Waarom mag je deze expositie echt niet missen?

“De broers hadden een hoge productie, dus er is voor het eerst heel veel werk bij elkaar te zien. Een unieke selectie originele en zeldzame aquarellen, werktekeningen en grote reproducties uit Londen en Wenen. Veel is meteen ook voor het laatst te zien vanwege de kwetsbaarheid van het werk. De tentoonstelling is zo ingericht dat je het gevoel hebt over de schouders van de broers mee te kijken, terwijl ze de wereld in kaart brengen om zo een beter begrip van het leven op aarde te krijgen.” Wat:  expositie ‘200 soorten groen – botanische kunst van Franz en Ferdinand Bauer’ Wanneer: nog te zien tot en met 12 mei Waar: Teylers Museum in Haarlem. Meer weten? Kijk op www.teylersmuseum.nl En zoek je meer weekendtips? Kijk dan eens in onze Agenda TEKST MARIETTE LAAN


Gratis voor jouMeer Agenda