Uittip: tentoonstelling Lucie van Dam van Isselt

Annemarie Maarhuis

1 July 2021

Zin in een leuke expositie? Dit is een echte aanrader: de tentoonstelling over de Veerse periode van de Nederlandse schilder Lucie van Dam van Isselt.

gedateerd en verso 1918

De Nederlandse musea zijn weer open. Zin in een leuke expositie? Dit is een echte aanrader: de tentoonstelling over de Veerse periode van de Nederlandse schilder Lucie van Dam van Isselt, in Museum Veere. Aanleiding is haar 150e geboortedag.

Tentoonstelling ‘Een markante Veerse joffer’

In het afgelopen februarinummer van Seasons publiceerden we het verhaal van Karen Ekker over haar overgrootmoeder: de schilder Lucie van Dam van Isselt (1871-1949). Karen zet zich met de website www.lucievandamvanisselt.nl in om meer bekendheid te geven aan haar werk. Lucie is een van de beste bloem- en stillevenschilders van Nederland. Dit jaar is het precies 150 jaar geleden dat Lucie werd geboren. Ter gelegenheid van haar 150e geboortejaar is in Museum Veere de tentoonstelling ‘Een markante Veerse joffer’ te zien, over haar Veerse periode.

Wie was Lucie van Dam van Isselt?

Na haar opleiding aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag (1891-1894) woonde Lucie van Dam van Isselt met haar gezin in Oosterbeek. In de zomer van 1907 vestigde zij zich als zelfstandig kunstenaar in Veere. De aanleiding was haar scheiding van de kunstschilder Evert Ekker (1858-1943), bij wie zij haar kinderen moest achterlaten. Zonder dit te weten zou zij de eerste van negen vrouwelijke kunstenaars worden die in de loop der jaren in Veere woonden en werkten: de Veerse Joffers.

Nieuw leven in Veere

Het stille en pittoreske Veere was een ideale plek om haar leven weer op orde te krijgen. Ze kon zich hier geheel aan de kunst wijden. Lucie van Dam van Isselt schilderde, aquarelleerde, tekende en etste stadsgezichten, een enkel landschap en veel portretten. Maar zij zou zich vooral ontwikkelen tot een van Nederlands beste (bloem)stillevenschilders. Ze werd bekend om het gebruik van de vele ‘witten’ in haar stillevens. Een regelmatig terugkerend onderwerp zijn haar ‘meizoentjes’, die vrijwel jaarlijks in olieverf of aquarel werden geportretteerd. Lucie liet een enorm oeuvre na. De Stichting Lucie van Dam van Isselt heeft inmiddels zo’n 550 werken digitaal bijeengebracht. Vele Nederlandse musea, waaronder het Rijksmuseum Amsterdam, Stedelijk Museum Amsterdam en het Kunstmuseum Den Haag, hebben werk van haar in bezit. In Veere zullen deze zomer nog niet eerder tentoongestelde werken te zien zijn.

Waar & wanneer

Wat: tentoonstelling ‘Een markante Veerse joffer’ Waar: Museum Veere, Kaai 25-27, Veere (ZL), locatie de Schotse huizen, www.museumveere.nl Wanneer: t/m 7 november Open: dagelijks van 10.00-17.00 uur Entree: € 8 BEELD LUCIE VAN DAM VAN ISSELT / MUSEUM VEERE Kijk voor meer thuis- en uittips in onze online Agenda.


Gratis voor jouMeer Agenda