Kijktip: nieuw seizoen van The Crown

Annemarie Maarhuis

12 November 2020

Hurray! Vanaf zondag 15 november kun je op Netflix verder kijken naar The Crown, de serie over het Britse koningshuis. Dit kun je verwachten in seizoen 4.

Een korte terugblik

In het eerste seizoen van The Crown zien we onder andere hoe het huwelijk van Elizabeth (Claire Foy) en Philip (Matt Smith) tot stand komt. Elizabeth wordt na de dood van haar vader George VI tot koningin Elizabeth II gekroond. Prinses Margaret (Vanessa Kirby) en Peter Townsend (Ben Miles) krijgen een relatie, en premier Winston Churchill (John Lithgow) probeert het land door de na-oorlogse periode te loodsen. In het tweede seizoen worden de huwelijksproblemen van Elizabeth en Philip duidelijk. Daarnaast komt het naziverleden van de Duke of Windsor (Alex Jennings) naar voren. Ook is er de verhaallijn The Queen versus First Lady Jackie Kennedy (Jodi Balfour): wie is de betere (vrouwelijke) landvertegenwoordiger? Prinses Margaret trouwt met fotograaf Antony Armstrong-Jones (Matthew Goode) en prins Charles wordt naar de Schotse kostschool Gordonstoun gestuurd. In seizoen 3 is het de tijd van de Koude Oorlog: de grote spanningen tussen de wereldmachten. De uitbundigheid van de jaren zestig is voorbij. In de jaren zeventig moeten Elizabeth en haar familieleden zich aanpassen aan een nieuwe, tumultueuze tijd in een land verdeeld door stakingen en faillissementen.

Het nieuwe seizoen van The Crown

Het vierde seizoen van The Crown speelt in de jaren zeventig en tachtig, waarin koningin Elizabeth te maken krijgt met premier Margaret Thatcher. Groot-Brittannië raakt verzeild in de Falkland-oorlog en dat zorgt voor spanning tussen de twee vrouwen. Daarnaast wordt de zoektocht naar een geschikte bruid voor prins Charles voortgezet en maken we kennis met lady Diana. Hun bruiloft in 1981 komt aan bod, evenals de jaren erna. Een van de hoogtepunten is de royal tour in Australië in 1983. In het nieuwe seizoen spelen Olivia Colman (koningin Elizabeth), Tobias Menzies (prins Philip), Helena Bonham Carter (prinses Margaret) en Josh O’Connor (prins Charles) net als in seizoen 3 de hoofdrollen. Gillian Anderson (The X-files, Sex Education) vertolkt premier Margaret Thatcher. Nieuwkomer Emma Corrin is te zien in de rol van prinses Diana. En: Claire Foy is back! Goed nieuws voor alle fans, de actrice die koningin Elizabeth in het eerste en tweede seizoen speelde keert terug. Ze zal in het vierde seizoen te zien zijn in flashback-scènes. Info: te zien vanaf 15 november op Netflix. Kun je niet wachten tot zondag? Kijk hier dan alvast de trailer van het nieuwe seizoen van The Crown. BEELD LEA FABIENNE / UNSPLASH (BUCKINGHAM PALACE) Kijk voor meer thuistips in onze online Agenda.


Gratis voor jouMeer Agenda