Luistertip: podcast ‘Vroege Vogels en andere dieren’

Annemarie Maarhuis

24 June 2021

Wat zegt de koe als ze loeit? Hoe paart een regenworm? De antwoorden op deze vragen, en méér, hoor je tijdens de podcast ‘Vroege Vogels en andere dieren’.

Wat zegt de koe als ze loeit? Hoe paart een regenworm? En: waar is de vlo gebleven? De antwoorden op deze vragen, en méér, hoor je tijdens de podcast ‘Vroege Vogels en andere dieren’.

‘Vroege vogels en andere dieren’

‘Vroege Vogels’, het radioprogramma, ken je misschien wel. Hierbij staat natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland centraal. Als advocaat van de natuur maakt ‘Vroege Vogels’ zich al meer dan veertig jaar hard voor een groener Nederland. Maar… wist je dat ‘Vroege Vogels’ ook een podcast heeft? Deze podcast – ‘Vroege Vogels en andere dieren’ – wordt gepresenteerd door bioloog Auke Florian Hiemstra van Naturalis en Anneke Naafs van ‘Vroege Vogels’. Zij ontvangen elke week een hoofdgast om te vertellen over een specifiek dier. Dieren die je dagelijks tegen zou kunnen komen, maar waar je waarschijnlijk nog niet alles over weet. Elke week staat een ander dier centraal.

Waar wordt zoal over gepraat?

Zomaar een greep uit de laatste onderwerpen van de podcast: Podcast #9: Wat zegt de koe als ze loeit? En: doet de stier er eigenlijk wel toe? Wie is de baas in een kudde? Kuddebeheerder Tanja de Bode en taalkundige Leonie Cornips vertellen over de wereld van het rund. Podcast #8: De circuscarrière van de vlo is letterlijk om zeep geholpen! Vroeger was hij gerenommeerd circusartiest, maar nu kom je hem bijna nooit meer tegen: de vlo. Door ons zeepgebruik is de mensenvlo nagenoeg verdwenen. Daan Drukker van EIS Kenniscentrum Insecten doet onderzoek naar vlooien. Podcast #2: Waarom de regenworm het meest charismatische dier op aarde is. Hoe lang kan een regenworm worden? Hoeveel zijn er eigenlijk? Wil je zelf een dier nomineren om in het spotlicht van de podcast te komen? Dat kan door een mailtje te sturen of via de sociale kanalen van ‘Vroege Vogels’.

Wanneer en hoe?

Elke zondag vanaf 9.30 uur is een nieuwe aflevering van deze podcast te beluisteren via NPO Radio1 of via je favoriete podcast-app. Naast deze speciale podcast zijn ook de ‘Vroege Vogels’ radio-uitzendingen terug te luisteren als podcast. BEELD LOMIG / UNSPLASH Kijk voor meer thuis- en uittips in onze online Agenda.


Gratis voor jouMeer Agenda