De koe, het grazen voorbij – tentoonstelling Stedelijk Museum Alkmaar

Anne Bonthuis

25 August 2018

koe

Hoe ziet de toekomst van de koe in ons land eruit? Zal ze scharrelen in het bos, kruiden, bladeren en eikels etend? Of wordt ze een high tech aangedreven, perfect, hoogproductief dier? Wie het weet mag het zeggen. Daartoe nodigt de tentoonstelling ‘De koe, het grazen voorbij’, t/m 28 oktober te zien in Stedelijk Museum Alkmaar, je nadrukkelijk uit.  Door de tentoonstelling, met video’s, foto’s en teksten van documentaire-fotograaf Hans van der Meer, ga je nadenken over hoe het anders moet en anders kan. Hans: “Omdat we steeds meer melk van haar willen, belandt de koe in een kettingreactie van onnatuurlijke situaties, van eicelbevruchting tot gemolken worden door robots. Tegelijkertijd kijken we massaal met onze kinderen naar Freek Vonk en naar andere fantastische natuurfilms op televisie. Dat botst met elkaar. De tentoonstelling is mijn poging om te laten zien hoe verwarrend het allemaal is.”

Programma ‘De koe, het grazen voorbij’

Bij de tentoonstelling is een audiotour beschikbaar. Daarin hoor je twaalf meningen over de huidige zuivelproductie, het gebruik van zuivel en de positie van de koe. Gedurende de tentoonstelling wordt een gevarieerd programma aan activiteiten aangeboden met familieworkshops, gallery talks en diverse activiteiten bij- en met externe partners in de stad. Bekijk hier het hele programma.

Zuidschermer, klauwbekap, 2016 / fotografie Hans van der Meer

Over Hans van der Meer

Hans van der Meer woont met zijn vrouw en dochters in Amsterdam. Ze zijn al achttien jaar lang de vaste oppas van de melkveeboerderij van vriend Jaap als die op vakantie gaat.

Boek ‘Het moet anders’

Tegelijkertijd met de expositie is het boek ‘Het moet anders’ van Hans van der Meer verschenen. Uitgegeven door Paradox, € 34,95. De tentoonstelling ‘De koe, het grazen voorbij’ is te zien van 30 juni t/m 28 oktober 2018 in Stedelijk Museum Alkmaar, Canadaplein 1, Alkmaar. Meer informatie: stedelijkmuseumalkmaar.nl

Meer activiteiten?

Bekijk onze uitagenda voor meer leuke uitstapjes.


Gratis voor jouMeer Agenda