Zomerfruit oogsten: tuinklusjes in juli (3)

Mariëtte Laan

12 July 2019

Zomerfruit - framboos

Zomerfruit plukken, fruitstruiken snoeien… kom mee de tuin in, ontdek wat er nu bloeit en gebeurt, en vooral wat je kunt gaan doen. Want niets fijner dan je mouwen opstropen en aan de slag. Wij geven elke week een uitgelezen selectie tuinklusjes voor het weekend. Zomerfruit, in juli kun je wel blijven oogsten, van de struik meteen in je mond of maak er een overheerlijk toetje mee. Voor al het zomerfruit geldt: hoe zonniger de plek, hoe meer je kunt plukken. Kruisbes vormt de uitzondering op de regel, die voelt zich ook prima in de halfschaduw.

Zomerfruit 1: framboos

Je kunt nu elke dag de rijpe zomerframbozen plukken. Als de struik is leeggeplukt, ga je op zoek naar jonge sterke scheuten. Die bind je met bindtouw aan de draden (zie tip 1 hieronder). Volgende zomer zijn dit de takken waaraan de vruchten komen. Takken die al vrucht gedragen hebben, snoei je vlak boven de grond weg. TIP 1: geef frambozen een klimhulp. Span draden tussen palen en bind de takken hieraan vast. TIP 2: mix zomer- en herfstframbozenstruiken voor een eindeloze oogst. Klik hier voor een dorstlessende ijsthee met framboos. zomerfruit - aardbei

Zomerfruit 2: aardbei

Check elke dag de aardbeien en pluk meteen de rijpe vruchten, anders ontstaat er schimmel. Als je de laatste aardbeien hebt geoogst, knip dan het blad weg en verwijder stro en onkruid. Aardbeien in potten: geef ze in het najaar niet te veel water en pas in het voorjaar nieuwe aarde en voeding.

Zomerfruit 3: rode en witte (aal)bes en kruisbes

Knip de trosjes bessen van de plant en rits de vruchten los. Eind juli kort je de nieuwe zijscheuten tot drie knoppen in vanaf de grond. Houd de struik open zodat hij voldoende luchtig blijft en licht krijgt en volgend jaar weer goed fruit geeft. Een lekker fris toetje met aalbessen vind je hier.

Zomerfruit 4: zwarte bes

Omdat de zwarte-bessenstruik voor een deel tijdens de oogst kan worden gesnoeid, knip je om de paar dagen een tak af die je leeg ritst. In november knip je een derde van de struik weg door oude en nieuwe takken weg te snoeien.

zomerfruit

Zomerfruit 5: braam

Net als framboos stamt braam af van de rozenfamilie, maar er bestaan doornloze rassen, zoals Rubus fruticosus ‘Loch Ness’ (oogsten vanaf augustus tot aan de vorst) en ‘Chester Thornless’ (augustus – oktober). Na de oogst snoei je zowel een- als tweejarige bramenstruiken. Snoei alleen de takken waaraan de bramen zaten.

Zomerfruit 6: druif

Voor grote, sappige vruchten snoei je de druif eind juli, begin augustus. Knip het blad weg dat over de trossen hangt, want druiven hebben veel zon nodig om te rijpen. Kort alle jonge scheuten in tot op twee bladeren ná de tros. Om grote druiven te krijgen knip je ongeveer de helft van de trosjes weg. Eén of twee per tak is genoeg. Dun dat trosje uit door de kleinste vruchten met steeltje en al weg te knippen. Na een paar weken ver-schijnen nieuwe scheuten. Blijf die weghalen tot het einde van het groeiseizoen, in oktober.

Steenfruit snoeien

Fruit met een harde pit – zoals kers, pruim, amandel en perzik – heet steenfruit. Om de ziekte loodglans te voorkomen snoei je ze nu. Hoe? Door kruisende en beschadigde takken weg te snoeien. Gebruik een scherpe schaar en maak gladde snijwonden, die overgroeien het snelst. TIP 1 Geen fruitstruiken in eigen tuin? Dan zijn er meer dan genoeg fruitpluktuinen waar je welkom bent, check 4x pluktuinen met bosvruchten en Pruimen plukken. TIP 2 Wildplukken kan ook! Op de Wildplukkaart vind je in één oogopslag allerlei lekkernijen (vruchten, noten, bloemen en bladeren) met bijbehorende oogsttijd, vindplaats en toepassing. FOTOGRAFIE: ISTOCK  


Gratis voor jouMeer tuin