Zelfmaakideeën uit de natuur (1) – een smudge stick

Marloes Blom

16 June 2021

smudge stick

Langzamer en bewuster leven is een mooi streven, maar hoe doe je dat? Eva Krebbers geeft met haar boek ‘Slow living’ praktische en inspirerende tips om heerlijk zen van te worden. Seasons mag drie ideeën delen en koos zelfmaakideeën. Zoals deze smudge stick van salie en kruiden en bloemen.

Smudge stick

Wanneer?

Als de bloemen bloeien, vooral in de zomer dus. Test verschillende combinaties en maak een voorraad van je favorieten om de wintermaanden mee door te komen.

Dit heb je nodig

  • salie
  • bloemen en kruiden naar smaak
  • dun touw van katoen of hennep
  • vuurvast schaaltje om je stick op te leggen na het aansteken

smudge stick

Zo maak je de smudgestick

  1. Verzamel een flinke hoeveelheid salie. Leg de takjes en blaadjes netjes in dezelfde richting, en vul aan met andere kruiden en bloemen die je lekker vindt ruiken. Zoals rozemarijn, korenbloemen, lavendel, rozen, kamille, tijm, goudsbloemen, oregano, dennennaalden, munt, duizendblad, citroenmelisse, cederblad, eucalyptus en bijvoet.
  2. Houd de bundel in één hand en bind de onderkant vast. Laat een flinke sliert touw hangen. Wikkel het touw daarna steeds verder omhoog, en zorg dat alle blaadjes en bloemen grofweg worden meegenomen. Vouw de bovenkant van de bundel eventueel dubbel, en wikkel terug naar beneden. Knoop het touwtje onderaan vast aan het sliertje.
  3. Laat de bundel op een donkere, droge plek goed drogen. Zeker een week of twee, totdat die gaat kruimelen wanneer je hem aanraakt.
  4. Wanneer je bundel droog aanvoelt, kun je hem aansteken. Houd de stick in één hand vast en steek het topje aan. Laat het twintig seconden branden en blaas het dan zachtjes uit. Loop nu met je stick rond om de rook zo te verspreiden. Laat je stick verder roken op een vuurvast schaaltje en blaas er af en toe nog wat in om de rook aan te wakkeren. Houd een smeulende smudge stick wel altijd in de gaten.

smudge stick

Slow living

slow living Een langzamer, eenvoudiger en bewuster leven waarbij je onderzoekt welke waarden voor jou belangrijk zijn – en welke niet (meer). Daar gaat het om bij slow living. Met meer bewustzijn voor de dingen waarvan je blij wordt en die belangrijk voor je zijn. Duurzaamheid, minimaliseren en hergebruik zijn hierbij belangrijke waarden: het gaat om kwaliteit in plaats van kwantiteit, ‘zo goed mogelijk’ in plaats van ‘zo snel mogelijk’. Dat klinkt allemaal prachtig, maar hoe begin je ermee? Dat kan in kleine stappen, door er bijvoorbeeld voor te zorgen dat je minder tijd doorbrengt in je hoofd en meer doet met je handen, zoals tuinieren, breien of haken. In het boek ‘Slow Living’ vind je allerlei creatieve en groene zelfmaak-ideeën om je te inspireren. ‘Slow Living’, Eva Krebbers, € 24,99, uitgeverij Snor | Meer info en bestellen via dewereldvansnor.nl

Meer slow living

CREDITS: TEKST EN FOTOGRAFIE EVA KREBBERS


Gratis voor jou



Meer Wonen