Buitenkeuken maken: zo doe je dat

Marloes Blom

23 April 2024

buitenkeuken maken

Een buitenkeuken waar je kunt barbequen en tot in de late uurtjes een borrel kunt drinken, wie wil dat nu niet? Maar omdat we in Nederland wonen is een buitenkeuken met overkapping wel erg prettig. En leuk, want je kunt er bijvoorbeeld ook een mooie lamp aan ophangen. In dit artikel vertellen we je hoe je dat doet: zo’n buitenkeuken zelf maken.

In Seasons juni (2022) keken we rond in de prachtige witte tuin & dito huis van Jacqueline en Frank, in het Limburgse Landgraaf. Vooral in de tuin waan je je ‘s zomers in Zuid-Spanje – mede door de zelfgemaakte buitenkeuken.

Buitenkeuken overkapping, met bbq

Een andere wens was een buitenkeuken, met werkblad maar zonder fornuis; “We barbecueën vooral of koken binnen en eten het dan buiten op.” Hier, aan de Costa del Casa, is het minstens zo goed toeven als aan de Middellandse Zee. Echter, klein detail om rekening mee te houden als je ook verlangt naar zo’n loungeplek: het Hollandse klimaat.

“In Spanje zie je veel afgeronde vormen in het stucwerk en minder strakke lijnen, maar dat gaat niet in Nederland. Dat is een stuk kwetsbaarder en niet geschikt voor ons weertype. Daarnaast denken veel mensen dat geverfde buitenmuren geen aanrader zijn met ons klimaat, vanwege vochtplekken, maar de verf zit er nu drie jaar op en het ziet er nog steeds top uit. Wat ik wel elk jaar doe: even met een verfroller over het horizontale stucwerk: het bankje, de bloembak en de keuken. Niet vanwege het vocht, maar gewoon omdat het in de loop der tijd vies en groen wordt.”

Lees ook: Een tuin die tegen hitte én veel regen kan: zo creëer je ‘m

buitenkeuken maken
Boven de zelfgemaakte buiten­ keuken hangt een lamp uit Bali voor een bohemien sfeertje.

Buitenkeuken zelf maken: zo doe je dat

De buitenkeuken maakten Jacqueline en Frank zelf van betonblokken en een paar dwarsliggers van natuursteen. Jacqueline: “Voor het werkblad maakten we een houten bekisting en daarin is beton gegoten. Toen het blad droog was en de bekisting eraf, is het werkblad iets opgeschuurd, met een sealer behandeld (zodat het beschermd is tegen vlekken, red.) en met betonverf gewit. De rest is gestuukt, er ging een laag primer op, en daarna buitenverf van Remmers. Ook het deurtje maakten we zelf van wat planken en een grote stalen spijker als knop.”

Doe hier inspiratie op: Op bezoek bij buitenkeuken De Vuurplaats

DIY: hier vind je al onze zelfmaak-ideeën

Houd je ervan om zelf dingen te maken? Op deze pagina vind je al onze DIY-ideeën.

CREDITS: TEKST EVELYN VAN DRIEL | PRODUCTIE EN FOTOGRAFIE COCO FEATURES

Meer buiten koken


Gratis voor jouMeer Wonen