In Seasons juni (2022) keken we rond in de prachtige witte tuin & dito huis van Jacqueline en Frank, in het Limburgse Landgraaf. Vooral in de tuin waan je je ’s zomers in Zuid-Spanje – mede door de zelfgemaakte buitenkeuken.
Buiten eten aan de Costa del Casa
Een andere wens was een buitenkeuken, met werkblad maar zonder fornuis; “We barbecueën vooral of koken binnen en eten het dan buiten op.” Hier, aan de Costa del Casa, is het minstens zo goed toeven als aan de Middellandse Zee. Echter, klein detail om rekening mee te houden als je ook verlangt naar zo’n loungeplek: het Hollandse klimaat.
“In Spanje zie je veel afgeronde vormen in het stucwerk en minder strakke lijnen, maar dat gaat niet in Nederland. Dat is een stuk kwetsbaarder en niet geschikt voor ons weertype. Daarnaast denken veel mensen dat geverfde buitenmuren geen aanrader zijn met ons klimaat, vanwege vochtplekken, maar de verf zit er nu drie jaar op en het ziet er nog steeds top uit. Wat ik wel elk jaar doe: even met een verfroller over het horizontale stucwerk: het bankje, de bloembak en de keuken. Niet vanwege het vocht, maar gewoon omdat het in de loop der tijd vies en groen wordt.”
Zelfgebouwde buitenkeuken: zo doe je dat
De buitenkeuken maakten Jacqueline en Frank zelf van betonblokken en een paar dwarsliggers van natuursteen. Jacqueline: “Voor het werkblad maakten we een houten bekisting en daarin is beton gegoten. Toen het blad droog was en de bekisting eraf, is het werkblad iets opgeschuurd, met een sealer behandeld (zodat het beschermd is tegen vlekken, red.) en met betonverf gewit. De rest is gestuukt, er ging een laag primer op, en daarna buitenverf van Remmers. Ook het deurtje maakten we zelf van wat planken en een grote stalen spijker als knop.”
CREDITS: TEKST EVELYN VAN DRIEL | PRODUCTIE EN FOTOGRAFIE COCO FEATURES
Meer buiten koken
- De lucht is zoet en zwoel, de avond valt. Als de gasten arriveren voor een rooskleurig tuinfeestje, zullen ze betoverd worden door de geuren en kleuren. Wij delen 6 tips om je diner in de tuin te decoreren – met rozen.
- Perfect voor een zwoele zomerdag: een zoete aardappel tortilla, of gegrilde maïs met citroen-munt-aioli en Parmezaanse kaas
- Ook ’s avonds kan het nog behoorlijk warm zijn. Eten in de schaduw is dan wel zo fijn. Wij delen wat tips om een fijn schaduwrijk plekje te creëren in je tuin.