Zaden bestellen voor de moestuin – tuinklusjes in december

Mariëtte Laan

20 December 2019

zaden bestellen - graan-amarant-mix

De voorpret begint nu, met zaden bestellen voor de moestuin, want zelf zaaien, dat is pas het echte werk… kom mee de tuin in, ontdek wat er nu bloeit en gebeurt, en vooral wat je kunt gaan doen. Want niets fijner dan je mouwen opstropen en aan de slag. Tuinklusjes in december.

zaden bestellen - graan-amarant-mix

Voorpret = zaden bestellen

Zelf zaaien, dat is pas het echte werk voor elke tuinier. Bestel je zaden wel op tijd, nu is alles nog op voorraad. Pak je wensenlijstje erbij en struin op de websites van deze specialisten. • www.vreeken.nl De echte winkel in Dordrecht staat vol met zakjes zaden in rekken. Voor de grootste sortering zaden van groenten ter wereld en fruitsoorten die je uit zaad kan kweken ben je hier op het juiste adres. Zelfs (sub)tropische-groentezaden vind je er. Bijzonder: honderden soorten bonen, tomaten en koolsoorten. Leuk om zelf te maken: dit klimrek voor bonen.www.denieuwetuin.be Op de overzichtelijke website staan de groenten smakelijk gepresenteerd. Hier vind je zaden van buitengewone planten voor een eetbare tuin. Kleur, smaak, een makkelijke teeltwijze en biodiversiteit staan voorop bij kwekers Pieter Bauwens en Kathelijne Thiers. Bijzonder: veel kleurrijke soorten snijbiet, amarant (zie foto boven) en quinoa. Klik hier voor een recept met snijbiet uit de moestuin.www.bolster.nl Alle zaden zijn biologisch gekweekt. Biologisch betekent ook dat de zaden volledig vrij zijn van genetische modificatie. Bijzonder: het aanbod is gesorteerd op wisselteelt, o.a. wortelgroenten, blad- en stengelgroenten en peulvruchten.

zaden bestellen - kiemgroente

Zaden bestellen is leuk…

…maar nu al zaaien zeker niet minder. Want hoe heerlijk kan het zijn om in de winter verse bladgroenten als sla te eten. Er zijn zaden die ook in de winter bij een lage temperatuur ontkiemen . Na een week of zes leveren ze blad dat heerlijk smaakt in salades. Een vitamine C-bom in de winter! Zaai ze in de volle grond of in een koude bak. Geen tuin? Zaai dan kiemgroenten in de vensterbank. Kies uit:

  • raapsteeltjes
  • bladkoolsoorten zoals Tsoisam, Amsoi, Kailan
  • spinazie ‘Amsterdams Reuzenblad’
  • rucola (niet de wilde!)
  • Barbarakruid
  • Saladini (mosterdmix)

Zaden van deze (kiem)groenten zijn o.a. te koop bij bovenstaande websites. Wintertip voor de moestuin: rijd een laag compost, bladaarde of verteerde stalmest over de moestuin-bedden. Schep wat grond over het blad zodat het niet wegwaait en laat het bed verder rusten. FOTOGRAFIE DENIEUWETUIN.BE EN ISTOCK | TEKST MARIE TROMP


Gratis voor jouMeer tuin