Tuin vakantieklaar in 3 stappen

Anne Bonthuis

16 July 2018

vakantieklaar

Buren of een tuinoppas die af en toe de waterslang pakken om je tuin te verwennen, zijn om te zoenen. Maar stel dat je geen beroep op ze kunt doen, wat doe je dán om je tuin vakantieklaar te maken? Esther Schonenberg van kwekerij Festina Lente Tuin in Katwijk, gespecialiseerd in onder andere bijzondere een- en tweejarigen, geeft ons handige tips. 

Zo maak je je tuin vakantieklaar:

  • “Snoei voordat je vertrekt de borders goed terug. Bij lang doorbloeiende planten zoals salie (Salvia), vrouwenmantel (Alchemilla mollis) en kattenkruid (Nepeta) kan dat met een derde tot de helft. Als je dan terug bent, zie je overal nieuwe bloemknoppen.”
  • “Zijn er toch gaten gevallen, dan kun je de tuin een beetje pimpen met dahlia’s en salvia’s die dan volop te koop zijn. Zet ze mét of zonder pot op de lege plek.”
  • “Nog beter is het om te voorkomen dat je met een uitgebluste tuin te maken krijgt. Dus let bij de aanleg op goede combinaties. Kies niet alleen vroegbloeiende, maar ook laatbloeiende planten en plant aan in lagen. Denk aan asters, dahlia’s, duizendknoop (Persicaria) en vooral ook aan siergrassen die vanaf augustus de tuin weer een nieuwe, andere uitstraling geven.”

   Lees ook: Ideaal voor een droge tuin: planten die lang zonder water kunnen

Tips voor het gazon

Maai één of twee dagen voor vertrek het gras kort. Laat het losse gras op het gazon liggen. Bemest het niet, maar installeer wel een automatische sproeier die op gezette tijden aangaat. Als je niet zo’n systeem hebt, zet dan de potten in ieder geval in de schaduw. Ook handig: plastic flessen gebruiken die langzaam water afgeven. Onze redacteur Dosia Brewer maakte daar een leuk DIY-filmpje over op Oogstkoken.nl. Dit is ook een makkelijke oplossing voor je kamerplanten.   BewarenBewaren


Gratis voor jouMeer Tuin