De uilebaard: kip met een Burberry-look

Heleen Bos

23 May 2018

Uilebaard

Bij de eerste blik op de zilverzwarte verenpracht van de uilebaard was fokster Rolinka Snijders verliefd. Sindsdien zet ze zich in voor behoud van dit zeldzame kippenras en heeft ze zelf een uilebaard met een nieuwe kleur gefokt: een kip met een Burberry-look. Uilebaard   Je kunt gerust stellen dat de uilebaard een opvallende verschijning is, met zijn kegelvormige hoorntjes en mooie kleuren. Ooit was deze hoen een statussymbool voor adellijke families en VOC-kooplieden. Op hun buitenplaatsen hadden ze grote tuinen. Daar stonden ook volières in, waar de heren bijzondere dieren hielden. Rolinka Snijders: “Destijds had nog niemand dergelijke kippen gezien, het was echt iets om mee te pronken. De blingbling van toen.” De dieren waren zo exclusief, dat pachters en boeren ze niet mochten houden. De landheren hielden dit soort rassen liever voor zichzelf. Chique elite-kippen ofwel herenhoenders. Uilebaard“Dat verhaal spreekt tot mijn verbeelding, vertelt Rolinka. We hebben het over zeer zeldzaam levend cultureel erfgoed. Want op dit moment zijn er minder dan 250 officieel geregistreerde uilebaarden. Daarbij is het een van de eerste rassen die in 1900 door de Nederlandse Hoenderclub in de lijst van Nederlandse Hoenderrassen werd opgenomen.”

Uilebaard

De Brabanter, Kraaikop en Uilebaard Club

Rolinka raakte op slag verliefd op de uilebaard toen ze een expositie op Paleis ’t Loo bezocht: Vorstelijk vee. “Op schilderijen van oude meesters werd daar ons nationale erfgoed in beeld gebracht. In de tuinen rond het paleis en in volières waren de dieren in levende lijve te zien. “Toen ik ze zag, was ik meteen verkocht. Thuis hebben we ruimte zat; ik hield al wyandottes-krielen, waar ik ook tentoonstellingen mee bezocht. En ik was lid van Kleindier Liefhebbers Nederland.” Ze legt uit dat je lid moet zijn van deze bond, wil je dieren kunnen insturen voor een tentoonstelling. Op de volgende show ontmoette ze de secretaris van de speciaalclub die de uilebaarden promoot: de Brabanter, Kraaikop en Uilebaard Club. “Hij bracht me in contact met iemand van wie ik mijn eerste trio uilebaarden kocht: een haan en twee hennen, zilverzwart geloverd.”

Uilebaard

Verrassingen uit het ei

Rolinka sloeg aan het fokken, en heeft er inmiddels tientallen. “Ik heb wel een broedmachine, maar meestal leg ik de eieren ‘onder de kloek’. De wyandottes broeden ze graag uit.” Als je fokt, wordt er soms spontaan een dier met een afwijkende kleur geboren. Eén die zo leuk is, dat je die wilt gaan vermeerderen. Zo kwam er bij Rolinka een beige versie van de zwart geloverde uilebaard uit het ei, een kleur die in de hoenderwereld officieel ‘citroen’ heet. “Samen met fokker Adri van der Heijden heb ik deze kleurslag gecreëerd: in 2013 is die officieel erkend. Zeker de helft van het huidige aantal geregistreerde uilebaarden is er zo-een.” Rolinka is helemaal in de ban van haar uilebaarden; geen wonder dat ze inmiddels de pr doet voor de rasvereniging. “Weet je hoe mensen ze noemen, als ik met mijn toom op een landgoed sta? De kip met de Burbery-look!

Lees meer..

Niet zomaar een big BewarenBewaren


Gratis voor jouMeer Dieren