Tuintips van kweker en Belgisch hofleverancier Jan Spruyt 

Marjolein ter Braak

25 September 2020

tuintips

In 1976 startte Jan samen met zijn vrouw Anne kwekerij Spruyt-Van der Jeugd. Het was de eerste gespecialiseerde vasteplantenkwekerij van België.  Het assortiment breidde zich in de loop der jaren enorm uit: van enkel rotsplanten naar zo’n drieduizend verschillende soorten borderplanten. In 1987 werden ze hofleverancier. tuintips

Jan Spruyt deelt enkele tuintips met ons

  • Kijk bij het maken van combinaties niet naar de hoogte van de bloemen, maar naar de hoogte van het blad. Zo voorkom je dat de brutale plant de zwakke overschaduwt.
  • Noteer in de agenda: elke drie weken de tuin in met een schepje. Zie je een wortel­ onkruid als paardenbloem of kweekgras, graaf dit dan met wortel en al uit. Als je dat consequent doet, geeft dat echt resultaat. En: laat zaadonkruid niet zaaien.
  • De ‘Chelsea chop­techniek’ kun je toepas­sen bij veel soorten in de prairietuin, zoals Veronicastrum, Helenium, aster en flox. Zo werkt het: knip in mei­juni een derde af, dan krijg je een niet­omvallende plant met veel vertakkingen en heb je in de zomer drie keer zo veel bloemen.
  • Verdiep je in de habitat van planten. Op die manier krijg je de juiste plant op de juiste plaats en dat scheelt veel geld. Op www.vasteplant.be staan beschrijvingen van de verschillende omgevingen.
  • Lavendel snoei je elke twee jaar in de herfst lichtjes in en in de lente heel drastisch in tot op de bodemscheutjes. Het andere jaar knip je na de bloei de bloemen en de topjes eraf. Zo kun je honderd jaar lavendel en andere halfheesters mooi houden.

tuintips tuintips

Inspiratie opdoen?

Blij met de tuintips en nu benieuwd naar de privetuin van Jan Spruyt? Wij gingen bij hem op bezoek.   TEKST MIRJAM ENZERINK FOTOGRAFIE BIEKE CLAESSENS


Gratis voor jouMeer Tuin