Tuintips voor de maand april

Linde Verhulst

14 April 2018

Niets fijners dan met dit stralende weer de tuin in te duiken. Om te luieren, maar ook om de handen uit de mouwen te steken. Met de zomer in aantocht is er genoeg te doen! Wij verzamelden de belangrijkste klusjes en tuintips, zodat jouw tuin er deze lente en zomer prachtig bij ligt.

Aan de slag

 1. Zomerbollen zoals dahlia’s, Cosmos, anemoon en Crocosmina kunnen de grond in, in de tuin en in potten, zodra de kans op vorst voorbij is.
 2. Snoei de kruisbes als de bloei deze maand voorbij is. Doe dat in elk geval voor de oogst in de zomer, zodat de bessen genoeg licht en zon krijgen om te rijpen.
 3. Nu alles, dus ook onkruid, goed begint te groeien, is wieden geen overbodige luxe. Als je dat op een zonnige dag doet, droogt onkruid snel uit en krijgt geen kans om opnieuw te wortelen.
 4. Drie andere manieren om onkruid tegen te gaan: zorg voor een mulchlaag – die voorkomt tegelijkertijd uitdroging – tussen de planten, zet planten iets dichter op elkaar of zet bodembedekkers zoals wilde geraniums en maagdenpalm tussen de planten in de border.
 5. Ook vaste planten groeien nu rap. Steun snelle groeiers met rijshout of bamboestokken.
 6. De borders zijn nog goed te overzien, het moment dus om vaste planten, die net beginnen uit te lopen, te scheuren en te delen. Plant de jonge buitenste stukken terug en gooi het oude hart op de composthoop of weg.
 7. Maai het gras zodra het begint te groeien. Stel de maaier wat hoger af voor de eerste maaibeurt.
 8. Maai om de krokussen en sneeuwklokjes in het gras heen. Als die zich hebben uitgezaaid en het loof vergeeld is, kan de maaier erover.
 9. Snoei na de bloei Forsythia en winterjasmijn om ze weer in model te brengen.
 10. Geef de haag aan beide kanten een portie organische mest die speciaal geschikt is voor hagen.

tuintips

Bijna ijsheiligen

 • Laat jonge (moes)planten en kuipplanten vanaf de laatste week van april alvast wennen aan buiten door ze overdag op een beschutte, zonnige plek te zetten. Na ijsheiligen, dit jaar van 11 tot 14 mei, mogen ze ook ’s nachts buiten blijven.

Lees ook…

11 tips voor een gifvrije tuin zonder onkruid DIY tuindecoratie met zinken emmers 5 leuke decoraties met brem (bezemkruid) BewarenBewaren


Gratis voor jouMeer Tuin