Tuinklusjes voor september – 12x aan de slag!

Mariëtte Laan

10 September 2021

tuinklusjes voor september - tuingereedschap - honden

Slim schoffelen, heesters planten, geranium stekken… kom mee de tuin in, ontdek wat er bloeit en gebeurt, en vooral wat je kunt gaan doen. Want niets fijner dan je mouwen opstropen en aan de slag. 12 tuinklusjes voor september.

12x tuinklusjes voor september

1

tuinklusjes voor september - slim schoffelen Schoffel als het droog weer is, onkruid komt hierna niet meer op.

2

Haal het blad rondom de druiventrossen weg, zodat de trossen maximaal profiteren van de zon. Daar worden de druiven zoeter van.

3

Plant knoflookteentjes in goed losgewerkte grond. Plant de teentjes nét onder de grond. Kauwtjes pikken graag de bollen uit de grond, dus dek ze goed af.

4

geranium stekken - tuinklusjes voor september Knip stekken van je favoriete geranium of fuchsia. Steek ze weg in potgrond en laat ze vorstvrij overwinteren.

5

Zaai tweejarigen (stokroos, muurbloem, duizendschoon en vingerhoedskruid) in de vollegrond. Verplant ze volgend voorjaar naar hun definitieve standplaats.

6

Knip de toppen uit verveine (citroenverbena), maak er bosjes van en hang ze te drogen. Bewaar het droge blad in luchtdichte potten. Heerlijk om thee van te zetten. Je maakt er ook de heerlijkste toetjes mee, zoals deze meringue met bramen en citroenverbena-room.

7

Heuchera in pot - wintergroen

Purperklokje (Heuchera).

Bekijk de planten in je potten kritisch. Knip uitgebloeide vaste planten terug en vul de pot aan met planten met wintergroen blad zoals purperklokje (Heuchera), struikveronica (Hebe), kardinaalsmuts (Euonymus), siergrassen en vaste muurbloem (Erysimum).

8

Stel de grasmaaier wat hoger af, maar let op, maai pas als het gras droog is.

9

Bouw de composthoop op met afgemaaid gras, uitgebloeide bloemen, valfruit en weggeknipt blad.

10

Tuinklusjes voor september - heester planten De eerste wintergroene planten en coniferen met kluit zijn te koop en over te planten. Ze profiteren van de zomerwarmte in de bodem en groeien meteen vast. Ook heesters en vaste planten uit pot zijn nu prima aan te planten.

11

Geef potplanten wat meer ruimte. De vochtige nachten zorgen voor dauw. Als het blad lang vochtig blijft, geeft dat kans op bladschimmel.

12

Knip de uitgebloeide bloemen van vlinderstruiken (Buddleja) steeds weg voor een langere nazomerbloei. Lees hier meer vlinderstruik-tips. FOTOGRAFIE ISTOCK | TEKST MARIE TROMP


Gratis voor jouMeer Tuin