Tuinklusjes voor een weekend in maart (3)

Mariëtte Laan

29 March 2018

tuinklusjes maart - gras maaien

Kom mee de tuin in, ontdek wat er nu bloeit en gebeurt, en vooral wat je kunt gaan doen. Want niets fijner dan je mouwen opstropen en aan de slag. Wij geven elke week een uitgelezen selectie tuinklusjes voor het weekend.

Gezonde grasmat

  • Tijd om het gazon te verticuteren. Met een verticuteerhark of -machine trek je dood gras en mossen uit de grasmat, zodat het gazon weer meer lucht krijgt. Zo kan het beter water en voedingsstoffen opnemen, Strooi er daarna een langwerkende biologische meststof over uit.
  • Laat de messen van de grasmaaier slijpen, voor de wekelijkse maaibeurten die voor de deur staan.

klusjes maart - gras maaien

Werk aan de border

  • Laat het blad van bollen zoals narcis, kievitsbloem en sneeuwklokje, rustig afsterven, zodat de bollen voldoende energie opslaan voor volgend jaar lente.
  • Deel vroege voorjaarsbloeiers zoals longkruid (Pulmonaria) en het maarts viooltje (Viola odorata) na de bloei en verplant ze.
  • Deel vanaf nu grote pollen van planten die nog níet bloeien, zoals vrouwenmantel, ooievaarsbek, hosta en siergrassen.
  • Voeg organische plantenvoeding in de vorm van kegels, korrels of tabletten aan de grond toe. Daar hebben de planten het hele groeiseizoen voldoende aan.
  • Knip de lange ranken van maagdenpalm (Vinca) wat terug, zodat de bloemen beter zichtbaar zijn.
  • Snoei de vlinderstruik terug (20-50 cm vanaf de grond gerekend). Als je dat elk voorjaar doet, blijft de struik mooi compact.

Blauw druifje: bloembol van het jaar 2019

tuinklusjes maart - Muscari aucheri 'White Magic´ en M. aucheri ´Sky Blue´

Muscari aucheri ‘White Magic´ en M. aucheri ´Sky Blue´.

Tot Bloembol van het Jaar 2019 is verkozen… het blauwe druifje (Muscari). Daarmee kunnen we helemaal instemmen. Zoals onze ‘bollengoeroe’ Jacqueline van der Kloet afgelopen najaar in een interview met Seasons zei: “Iedereen denkt bij voorjaarsbloeiende bloembollen altijd meteen aan sneeuwklokjes, krokussen en tulpen. Maar er zijn zo veel meer leuke, vroege bollen, zoals (blauwe) druifjes die er tegenwoordig ook in donkerblauw, lichtblauw, wit en zelfs zachtroze zijn. Ze bloeien vanaf eind maart en zijn, op een warme plek, heel sterk en komen na eenmalig planten elk jaar terug.”
tuinklusjes maart - Muscari 'Pink Sunrise'

Muscari ‘Pink Sunrise’.

Blauwe druifjes in pot

Geen probleem als je de bolletjes in het najaar niet hebt geplant, want je kunt blauwe druifjes nu bloeiend (in pot) kopen bij kwekers en tuincentra. Ze kunnen goed tegen vorst en ze groeien makkelijk. Én het worden er elk jaar meer. Op het terras of balkon? De meeste soorten zijn geschikt voor potten. Het meest gangbare blauwe druifje hiervoor is Muscari armeniacum. TIP Wil je geurende (muskusachtig) blauwe druifjes in de tuin? Plant dan een van deze soorten: Muscari aucheri ‘Blue Magic’, M. armeniacum ‘Blue Spike’, M. botryoides ‘Album’ en M. macrocarpum ‘Golden Fragrance’. FOTOGRAFIE: IBULB EN ISTOCK

Lees verder:

Tuinklusjes voor een weekend in maart (1) (Moes)tuinklusjes voor een weekend in maart (2) Voorjaarsbloeiende bloembollen planten, én bollennieuws


Gratis voor jouMeer Tuin