Januari: de tuinklusjes voor deze maand

Linde Verhulst

7 January 2021

januari

Januari tuinklusjes! Ook al is dit een rustige maand voor tuinliefhebbers, voor wie toch alvast lekker aan de slag wil, zijn er altijd wat nuttige tuinklusjes te doen. Kalk strooien bijvoorbeeld, waarom dat in de winter een goede gewoonte is.

1. Kalk strooien

Een goede gewoonte in de winter: kalk strooien. Waarom? Kalk verlaagt de pH van de grond; hij wordt minder zuur. Hierdoor komen er voedingsstoffen vrij die de plantenwortels beter kunnen opnemen. Mos in het gras verdwijnt als de bodem minder zuur is. Het bodemleven wordt geactiveerd door de kalk. En dat zie je allemaal straks terug in gezond groeiende planten. Volg de dosering op de verpakking.

En dit zijn nog 5 andere januari tuinklusjes:

2. Knoppen checken

tuinklusjes januari - rododendron - knop

Fotografie: iStock

Rododendrons zijn nu al getooid met dikke, puntige bloemknoppen. Bruine bloemknoppen komen niet uit. Als ze bruin zijn, zitten er namelijk larven van de rododendroncicade in. Breek de knoppen af en gooi ze weg om nog meer schade te voorkomen. Vooral de witte Rhododendron ‘Cunningham’s White’ is erg in trek bij dit insect.

3. Snoeien

Overwinterende fuchsia’s en bessenstruiken (rode, witte en zwarte) kun je alvast snoeien in deze maand. Ook veel boomsoorten kun je in model snoeien. Let wel op dat je geen zware takken snoeit bij de berk, esdoorn of walnoot. De sapstromen van deze bomen komen namelijk vlak hierna op gang en kunnen na het snoeien flink gaan bloeden waardoor de wonden niet sluiten.

4. Opschonen van vruchtbomen

Verwijder de gedroogde vruchten die nog aan fruitbomen hangen. Dit zijn infectiebronnen en kunnen later problemen opleveren.

5. Planten planten planten

Zolang het niet vriest, kun je blijven planten. Om je tuin wat extra kleur te geven, kun je bijvoorbeeld winterheide, viooltjes of camelia planten.

6. Wilde scheuten verwijderen

tuinklusjes januari - wilde scheuten - roos

Fotografie: Modeste Herwig

Haal de wilde scheuten bij rozen weg. Ze groeien uit de onderstam of wortels en moeten worden weggetrokken. Je herkent de wilde scheuten aan een dunne, groene steel. Ze groeien zeer snel. Zoek de aanhechting in de grond en draai de scheuten eraf. Zo komen ze niet meer terug. Zou je ze netjes afsnoeien, dan lopen ze weer uit – en dat geeft juist meer scheuten.

Meer lezen?

Check hier tips om vogels een handje te helpen tijdens de winter. Dit zijn de beste winterbloeiers voor in je tuin. Lees hier alles over binnenplanten en groen in huis. Kijk hier hoe je zelf een Kokedama maakt.


Gratis voor jouMeer tuin