Creëer je eigen kunstwerken – via de Rijksstudio van het Rijksmuseum

Marloes Blom

11 April 2020

Claude Monet

Kunst met een hoofdletter K vind je uiteraard in musea. En in tal van galeries en winkels van de Kunstuitleen. De musea zijn nu gesloten, maar gelukkig brengt het Rijksmuseum haar kunst binnen handbereik.

Hoe zit dat precies? Nou, zo

Via de Rijksstudio van het Rijksmuseum creëer je eenvoudig je eigen account. Met dat persoonlijke account maak je vervolgens je eigen Rijksstudio. Die kun je vullen met kunstwerken uit de gigantische online database: liefst 676.608 creaties. Dus of je nu een liefhebber bent van olieverfschilderijen, van aquarel- of pentekeningen of foto’s, je vindt zeker iets van je smaak. Je kunt ook meekijken in de Rijksstudio’s van talloze anderen. Tip: maak het jezelf wat makkelijker en filter op bijvoorbeeld periode, auteur en materiaal. Of gebruik de Meestermatcher zoekfunctie en ontdek met welk kunstwerk jij het beste matcht. Nog een handige functionaliteit: zodra je een kunstwerk hebt aangeklikt, zie je ook de kleurtinten van die creatie rechtsonder in beeld. Zo kun je een beetje inschatten of het goed zou passen op de plek die je voor ogen hebt. Laatste tip: verlies jezelf niet de eerste keer al volledig in die duizenden kunstwerken. Maak er een vast momentje van. Even lekker rondstruinen in het Rijks – en lezen hoe en wanneer al die kunstenaars hun werk creëerden. Je persoonlijke ‘me-art-time’.

Een van de meesterwerken boven je bank of wc – gewoon omdat het kan

Heb je een kunstwerk uitgekozen? Je kunt ‘m op allerlei manieren bij jou thuis tentoonstellen. De afbeeldingen kun je downloaden in hoge resolutie, dus met de kwaliteit zit het wel goed. Via de Rijksstudio zelf vind je manieren om ze te laten afdrukken. Hier ook wat opties elders:

La Corniche bij Monaco, Claude Monet, 1884

La Corniche bij Monaco, Claude Monet, 1884

Portret van mevrouw Marie Jeannette de Lange, Jan Toorop, 1900

Portret van mevrouw Marie Jeannette de Lange, Jan Toorop, 1900

Zelfportret, Vincent van Gogh, 1887

Zelfportret, Vincent van Gogh, 1887

Voor de liefhebbers van flora en fauna

Uiteraard zijn er ook prachtige kunstwerken gemaakt van veel moois uit de natuur – zoals deze vogels en bloemen.

Een pelikaan en ander gevogelte bij een waterbassin, bekend als ‘Het drijvend veertje’, Melchior d'Hondecoeter, ca. 1680

Een pelikaan en ander gevogelte bij een waterbassin, bekend als ‘Het drijvend veertje’, Melchior d’Hondecoeter, ca. 1680

Tulp en een papaver, Willem van Leen (toegeschreven aan), 1763 - 1825

Tulp en een papaver, Willem van Leen (toegeschreven aan), 1763 – 1825

Gemberpot met anemonen, George Hendrik Breitner, ca. 1900 - ca. 1923

Gemberpot met anemonen, George Hendrik Breitner, ca. 1900 – ca. 1923

Creëer kunst van kunst: 2 DIY’s

Liever zelf creatief aan de slag? Maak je eigen creatie – of kijk de (schilder)kunst af.

  • Print een afbeelding af op een kaart en borduur (een gedeelte van) die kaart. Laat je bijvoorbeeld inspireren door de kaarten die je ziet op A cup of life.
  • Kijk (ietwat) de kunst af en laat je bij het beschilderen van servies inspireren door oude meesters.
Bord, Manufactuur Oud-Loosdrecht, ca. 1778 - ca. 1782

Bord, Manufactuur Oud-Loosdrecht, ca. 1778 – ca. 1782

Ook leuk als kunstig cadeautje voor een ander

Je kunt natuurlijk ook een ander verrassen met een meesterwerk(je). Laat een zelfgekozen werk afdrukken op een kaart of notitieboek – eentje die diegene dan zelf weer kan vullen met inspirerende ideeën, bijvoorbeeld. Of laat het via de Rijksstudio afdrukken op een telefoonhoesje. BEELD: RIJKSSTUDIO EN PIXABAY (OMSLAGBEELD)


Gratis voor jouMeer Styling