Ramblerrozen leiden, zo doe je dat | tuinklusje voor juni

Mariëtte Laan

5 June 2020

ramblerroos - pergola - leiden

Ramblerrozen leiden… kom mee de tuin in, ontdek wat er nu bloeit en gebeurt, en vooral wat je kunt gaan doen. Want niets fijner dan je mouwen opstropen en aan de slag. Tuinklusjes voor juni. ramblerroos - pergola - leiden Zo leid je ramblerrozen: bind nieuwe scheuten van klimmende ramblers het liefst horizontaal aan een rek, pergola, veranda of draden. Het indrukwekkende resultaat is volgend jaar te zien als de roos op deze scheuten bloeit.

Het verschil tussen ramblerrozen en klimrozen

Ramblers groeien sneller en wilder dan ‘gewone’ klimrozen. Wist je dat ze in een paar maanden tijd flink wat meters kunnen maken? Ook zijn hun takken soepeler dan die van klimrozen, waardoor je ze makkelijker via draden, trellis en hekwerk kunt leiden. Ze slingeren zich erdoor en -langs, en worden dan ook niet voor niets in België liaanrozen genoemd. In Nederland gebruiken we het Engelse woord ‘rambler’ dat zwerver betekent. Nog een verschil: ramblerrozen bloeien meestal maar één keer per jaar, terwijl klimrozen veelal een herbloei kennen. En, last but not least, álle ramblerrozen geuren heerlijk!

Verzorging ramblerrozen

  • Ramblers hebben weinig verzorging nodig. Geef ze vooral de ruimte, want één plant al kan de hele veranda ‘vergroenen’.
  • Knip een paar uitgebloeide takken die zijn verhout vlak boven de grond weg. Op die manier verjong je de roos. De overige takken geven straks bottels.
  • Geef na het knippen meteen een handje organische mest.

Onze favoriete ramblers

ramblerroos - 'Kiftsgate'

R. filipes ‘Kiftsgate’

  • ‘Kiftsgate’, zoetgeurende witte bloemen, gevolgd door ovale, oranje bottels. Klimt tot circa 10 meter.
  • ‘Paul’s Himalayan Musk Rambler’, klimt net als ‘Kiftsgate’ tot zo’n 10 meter. Bloeit met lila-roze gevulde trosjes die elegant onder de takken zweven.
  • ‘Félicité et Perpetue’, roze in de knop, crème-witte gevulde kleine bloemen. Klimt tot 4 meter.

Goed adres voor biologische (rambler)rozen

Een goed adres voor biologische rozen is Rozenkwekerij De Bierkreek. Je kunt hun rozen kiezen en kopen via de webshop, of bij winkels en kwekerijen verspreid over ons land. Meer van De Bierkreek: in dit artikel geeft kweker Hans van Hage zijn Top 3 van geurende rozen prijs, waaronder een ramblerroos! FOTOGRAFIE ISTOCK | TEKST MARIE TROMP


Gratis voor jouMeer Tuin