Volkorenmeel en kippengaas met diverse maaswijdtes zorgen voor het robuuste uiterlijk van deze korfpotten van brooddeeg. Mooi gevuld met gedroogde vruchten en noten. Korfpotten Nodig • oude potten (als vorm) • kippengaas (diverse maaswijdtes) • brooddeeg van volkoren meel (zie het recept hieronder) • deegroller • oven Werkwijze • Vorm van het kippengaas de gewenste potten of bakken. • Rol voor elke pot een flinke bal deeg uit. • Druk de lap deeg stevig aan, zodat het in het gaas vastzit. • Plaats een goed ingevette pot in de vorm van gaas en deeg. • Druk het geheel rondom stevig aan en plaats het midden in de voorverwarmde oven. • Laat circa een uur bakken op 180 °C. Het mag ook langer, het deeg moet flink hard worden. • Het brood rijst door het gaas. • Haal de middelste vorm eruit als de deegpot is afgekoeld. • Let op: het kan dat de middelste vorm losgebroken moet worden. Basisrecept volkorendeeg • 500 gram volkorenmeel • 10 gram zout • 7 gram droge gist • 3 deciliter lauwwarm water • Doe het meel in een kom en meng het zout en de gist erdoor. • Doe het water erbij en kneed tot een soepel deeg. Het moet niet meer plakken aan de handen. • Voeg wat water toe als het deeg te droog is of doe er wat bloem bij als het deeg te veel plakt. • Laat het deeg één uur in een kom met een vochtige doek erover op een warme plaats rijzen. • Kneed nog eens door en laat afgedekt dertig minuten rijzen. • Het deeg is klaar voor gebruik. Langer houdbaar Het deeg blijft langer goed wanneer het dun is afgelakt met wat hobbylak, vernislijm of acryllak. Het gaat dan wel iets glimmen. Houd afgebakken werkstukken weg van water en vocht. Als ze nat of vochtig worden, zakken ze in elkaar. Receptuur Dosia Brewer Fotografie Eric van Lokven Styling Jet Krings