Permacultuur – tips voor in de tuin: er kan altijd meer bij

Linde Verhulst

14-05-2018 06:08:14

permacultuur

Wat is permacultuur en wat kun je ermee? Kort gezegd is permacultuur samenwerken met de natuur, gewoon in je eigen kleine of grote tuin. Tuinauteur Madelon Oostwoud laat hier zien hoe leuk, makkelijk en lonend dat is. In deze aflevering: zo veel mogelijk planten verzamelen door zaaien, scheuren, delen en ruilen.

Van wild naar gecultiveerd

Al onze groenten en fruit vinden hun oorsprong in wilde planten. In de loop van de eeuwen zijn mensen gaan cultiveren, enten en veredelen. Van dat hele scala aan planten is bijna de helft smakelijk, een groot deel smakeloos en een klein deel giftig. Bij permacultuur hebben we het over de vaste (overblijvende), lekkere én nuttige planten. permacultuur

Voorjaarsverrassing

Zelf zaaiende planten vermeerderen zich door zaad, sterven in de winter af, verdwijnen en komen in het voorjaar terug. Voorbeelden van zelf zaaiende, eetbare planten zijn Kaukasische spinazie, eeuwig moes, mosterd, korenbloem en klaver.

Wildplukken in eigen tuin

In een voedselbos of voedselbosrandtuin komen zo veel mogelijk eetbare soorten samen. Creëer je eigen ‘voedselbos’ door de grond bij helemaal met planten te bedekken: met zelf zaaiende planten, vaste groenten, fruit en notenrassen, bessen, eetbare bloemen, kruiden, uien en kweekbare paddenstoelen. Dit alles van biologische kwekers natuurlijk.

Bol, knol, pol of wortelstok

Overblijfende ofwel vaste planten verliezen meestal wel hun blad, maar verdwijnen ’s winters niet. Zij vermeerderen zich soms door zaad, vaker door bollen, knollen, pollen en wortels. De uitlopers gaan vaak ondergronds, of bovengronds zoals bij aardbeien. Worden planten te groot, dan kun je ze uitgraven, in stukken trekken of delen met een spade of bot mes. Een deel kun je terug planten, een ander deel verplaatsen, ruilen of cadeau geven.

Strooien maar!

Met meerjarige, zichzelf uitzaaiende planten zal op den duur elk plekjes van de tuin optimaal worden benut. Ook zaden ter plekke uitstrooien is een makkelijke manier van om de tuin te vullen met eetbare planten. Via websites van biologische zadenhandelaars zijn zakjes Saladebloemen of Vaste Groenten te koop. Meng de zaden met een handje wit zand of rijstkorrels, dan kun je goed zien waar je hebt gestrooid. Dek de zaden toe met een dun laagje aarde of compost. Met een beetje zon, geduld en regenwater heb je er maanden plezier van, in de tuin én in de keuken. permacultuur Tekst en illustraties Madelon Oostwoud 

Lees ook…

Zon, licht en schaduw maken in de tuin 11 tips voor een gifvrije tuin zonder onkruid 7 tips om je tuin hondvriendelijk te maken

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Nu in de winkel!


Meer Tuin