Ontdek de vogels in jouw tuin

Anne Bonthuis

6 November 2018

Fotowedstrijd

Vul je postcode in en ontdek welke vogels in je buurt leven.“Een superleuk initiatief,” noemt vogelaar en collegaredacteur Paul Böhre van tijdschrift Roots de nieuwe website mijnvogeltuin.nl van Vogelbescherming Nederland.

Paul: “Het zal je verbazen hoeveel soorten dat zijn, al gauw zo’n 15 tot 20.” Als je ze nog niet hebt gespot in eigen tuin, geeft de website tips voor voer en beplanting om ze te lokken én te behouden. Dat luistert nauw. “Elke soort heeft specifiek voer nodig.”

Hoe werkt het?

  1. Vul je postcode in
  2. Je ziet 10 vogels die in jouw buurt leven
  3. Kies max 5 vogels waarvoor je tips wilt
  4. Selecteer balkon of je tuingrootte
  5. Vul je e-mailadres in
  6. Ga aan de slag!

Tips voor een fijne vogeltuin

  • Denk in laagjes. Het laagste niveau is water. Dat kan een vijver zijn, maar in een kleinere tuin zijn vogels ook geholpen met een platte waterschaal waarin ze kunnen drinken en baden. De volgende laag bestaat uit een gazon of gras, daarna planten, vervolgens struiken en dan bomen.
  • Wat iedere vogel wil, is voedsel, veiligheid en zich kunnen voortplanten (de drie V’s). Als je dat in gedachten houdt bij het inrichten van de tuin, kom je een eind. Elke vogel en insect heeft wel zo zijn eigen voorkeuren. Daarom is variatie bij de inrichting van de tuin zo belangrijk (de vierde V!).

Lees ook:

10 tips om vogels bij te voederen Zeldzame kiwi geboren in Vogelpark Avifauna 8 tips voor een diervriendelijke herfsttuin


Gratis voor jouMeer Natuur