Permacultuur: het nut van onkruid

Linde Verhulst

5 June 2018

Onkruid

Wat is permacultuur en wat kun je ermee? Kort gezegd is permacultuur samenwerken met de natuur, gewoon in je eigen kleine of grote tuin. Tuinauteur Madelon Oostwoud laat hier zien hoe leuk, makkelijk én lonend natuurlijk tuinieren is. In deze aflevering: onkruid, veel nuttiger dan je denkt.

Onkruid is uniek

Planten die overal tussen tegels en in hoekjes groeien worden vaak als onkruid bestempeld en bestreden. Maar onkruid is de unieke manier van de natuur om de aarde te bedekken, te voeden en te beschermen tegen uitdroging. Het komt je dus op allerlei manieren te hulp. In de winter sterft het af. Laat het eens een hele zomer zijn gang gaan, zodat het zijn nuttige functie kan vervullen. Of snij het af en composteer het. Breng het materiaal in elk geval terug in je tuin.

Wildplukken in plaats van wieden

Vogels, vlinders, bijen en andere insecten zijn dol op onkruid. Veel ervan, zoals brandnetel, biggenkruid, kleefkruid en postelein zijn ook voor ons eetbaar, lekker en gezond. Met goudsbloem, madelief en paardenbloem, bijvoorbeeld, vrolijk je salades op of maak je kruidenboter. Wie selectief met de onrkuidkrabber omgaat, schoffelt bij een opruimrondje in de tuin een heerlijk maaltje bij elkaar.

Je zou het niet denken, maar onkruid is er om je te helpen

Familietrekjes

Binnen dezelfde familie kunnen verschillende planten succesvol worden verwisseld. Een bekende uitspraak in de permacultuur is: ‘Heb je distels, plant dan artisjokken.’ Artisjokken behoren tenslotte tot dezelfde plantenfamilie als de (akker)distel, maar zijn veel lekkerder en bovendien prachtig om te zien.

Onkruid kan je nog meer vertellen

Zevenblad komt op zure grond op, heermoes op mineraalarme grond. Op deze wijze geeft onkruid informatie over de bodemgesteldheid. Laat de grond met rust in plaats van steeds te wieden. Composteer of mulch en pep het bodemleven op. Je zult zien dat zevenblad en heermoes na een jaar of twee niet of nauwelijks terugkomen! onkruid TEKST EN ILLUSTRATIES: MADELON OOSTWOUD | OMSLAGBEELD PEXELS   Lees ook… Permacultuur: zon, licht en schaduw maken in je tuin Permacultuur: tips voor in de tuin, er kan altijd meer bij De vijver staat in bloei: onze favoriete vijverplanten


Gratis voor jouMeer Tuin