Maretak of mistletoe, waar koop je zo’n mooie bos?

Mariëtte Laan

2 December 2018

bos mistletoe

Met de kerstdagen wíllen we gewoon een bos mistletoe of maretak in huis hebben. Waarom? Omdat we graag tradities hooghouden, zoals een kus onder de magische mistletoe. Het ziet er niet alleen indrukwekkend uit, zo’n bos maretakken ondersteboven hangend aan een mooi lint, of rechtop staand in een vaas, maar ook de magie rondom mistletoe maakt de plant zo begerenswaardig.

Maretak: symbool van liefde en geluk

botanische tekening van mistletoe of maretak Heksennest, duivelskruid, vogellijm en slangentong wordt mistletoe (Viscum album) ook wel genoemd. Namen die de magie van de maretak nog eens versterken. De plant staat symbool voor liefde, geluk en vruchtbaarheid. Vandaar de traditie om elkaar met kerst te kussen onder de takken. Tot alle melkwitte besjes op zijn, want volgens de traditie haal je na elke kus een besje weg.

Waar koop je een bos mistletoe?

Ons favoriete adres voor mistletoe is de Maretakkenkwekerij van Michiel en Suzanne Nouwens in het Noord-Brabantse Moergestel. Zij verkopen prachtige, grote en kleine bossen. Michiel en Suzanne kweken en verkopen hoogstamappelbomen mét maretak en verkopen die het liefst als duo. Maar omdat op de meeste bomen meerdere maretakken groeien en er bomen worden geselecteerd om uit te snijden, is er genoeg om als snijgroen te verkopen. maretakkenkwekers met mistletoe of maretak

Winterhard en groenblijvend

De winterharde en groenblijvende maretak is een halfparasiet die leeft op zijn gastheer. Op de Maretakkenkwekerij zijn dat dus appelbomen. Mistletoe haalt voeding uit de sapstroom, maar kan ook zijn eigen voeding maken door middel van fotosynthese. Dat is dan ook de reden waarom appelboom en maretak goed met elkaar kunnen leven.

Bezoek de kwekerij

Van begin november tot half april is de kwekerij open op vrijdag en zaterdag van 10.00 – 16.30 uur. Dit jaar (2020) is de kwekerij extra open van 21 t/m 24 december van 12.30 – 16.30 uur. Op afspraak is de kwekerij 7 dagen per week te bezoeken. Prijzen mistletoe, bos vanaf € 5,25, krans vanaf € 15. Verzenden is mogelijk. Let op: de bossen mistletoe en kransen zijn voor verzending te bestellen t/m woensdag 16 december. Adres: Heikant 10, Moergestel, www.maretakkenkwekerij.nl Fotografie: iStock en Marentakkenkwekerij

Lees ook

Mistletoe: een kus per bes Luchters van groen: DIY kerstdecoratie Kerstsurprises met een verhaal  


Gratis voor jouMeer Adressen