Lotus ‘Prins van Hummelo’, sterk en goed bloeiend

Mariëtte Laan

9 September 2018

Lotus Nelumbo 'Prins van Hummelo'

Lotus Nelumbo ‘Prins van Hummelo’ is een beeldschone oeverplant met crèmekleurige, bijna pastelgele bloemen. Gekweekt door Robbert van Til en William Bannink, eigenaren van de piepjonge (sinds 2017!) bamboekwekerij Bandus. In juni jongstleden stonden zij voor de eerste keer op de befaamde Internationale kwekerijdagen van Bingerden en gingen er meteen vandoor met twee prijzen, waaronder die van Plant van de Show voor hun lotus ‘Prins van Hummelo’ Niet alleen de jury was onder de indruk, ook Seasons’ hoofdredacteur Fanny Glazenburg, bij wie de plant nu in de vijver pronkt.

Lotus, geen familie van de waterlelie

Kweker Robbert: “Lotus is een unieke plant, geen familie van de waterlelie, zoals vaak gedacht maar verwant aan de plataan en Protea (suikerbos). Het is een oeverplant voor heel ondiep water. Vooral het bijna fluweelachtige blad, waarop water en vuil geen invloed hebben, spreekt aan. Het lotuseffect wordt dat genoemd.”

Lotus Nelumbo 'Prins van Hummelo'

Lotuskweker Robbert van Til

“Wij zijn de enige kwekerij in Noord-West-Europa die lotus kweken, we bestuiven ook zelf. De ‘Prins van Hummelo’ is de allereerste lotus die we uit zaden van een plant uit Noord-China hebben weten op te kweken. Hij is de sterkste en best bloeiende uit ons assortiment. De bloem is crèmekleurig en van het zogeheten dansende type, de blaadjes staan alle kanten op.”

Handle with care

Kleigrond zonder organisch materiaal is belangrijk voor een voorspoedige groei en bloei van lotus. Robbert: “In waterlelie- en vijveraarde zit turf en compost, dat is funest voor de plant.” Nelumbo ‘Prins van Hummelo’ is winterhard. “Als hij in zijn kuip is ingegraven in de tuin kan de wortelstok niet bevriezen. Staat hij in een pot, dan is het belangrijk dat je hem vorstvrij laat overwinteren.” De kwekerij is open op woensdag, vrijdag en zaterdag van 9.00 tot 18.00 uur. Let op: van begin november t/m eind februari is de kwekerij gesloten. Adres: bamboekwekerij Bandus, Sliekstraat 9, Hummelo, bandus.nl Lees ook: Vijverplanten in huis


Gratis voor jouMeer Kamerplanten