Wat doe je met je kerstboom na kerst?

Heleen Bos

2 January 2019

hergebruik kerstboom

Je hebt drie weken genoten van je kerstboom, maar nu is het wel mooi geweest: hij mag de deur uit. Hoe hergebruik je je kerstboom?

Je hebt drie weken (of langer!) genoten van je kerstboom, maar nu is het wel mooi geweest: hij mag de deur uit. Hoe doe je dat een beetje verantwoord? Mooi idee: de kerstboom met kluit krijgt na de feestdagen een tweede leven in de tuin. Helaas werkt dat in de praktijk niet altijd. Veel ex-kerstbomen overleven de verhuizing niet (vooral door uitdroging en een beschadigde kluit) en sommige bomen zijn ook niet zo geschikt voor in de tuin. De traditionele kerstboom bijvoorbeeld – de fijnspar – kan wel veertig meter hoog worden! Tip voor volgend jaar: een goed alternatief is de edele zilverspar (Abies procera ‘Glauca’), met mooie blauwgrijze naalden en een sterke dennengeur. Deze wordt slechts zeven tot negen meter hoog en doet het goed op elke, niet te natte, grond.

hergebruik kerstboom

Foto Annie Spratt

Wat dan wel doen met je kerstboom?

Een verantwoorde oplossing is de boom naar een speciaal inzamelpunt te brengen. Daar worden ze vervolgens versnipperd en/of verwerkt tot bodembedekking. Op deze wijze wordt je boom dus nuttig hergebruikt. Je kunt een kerstboom ook ‘adopteren’: dit houdt in dat je hem terugbrengt naar de kwekerij, waar ze hem liefdevol verzorgen tot de volgende kerst. Gemiddeld kun je zo’n boom vier tot vijf jaar hergebruiken. Voor een adoptiekerstboom betaal je elk jaar ongeveer tussen de € 20 en € 50, exclusief statiegeld. Het statiegeld krijg je terug als de boom in goede staat wordt ingeleverd. Kijk hier voor meer info.

De boom zelf hergebruiken

  • Een andere optie is om delen van de boom zelf te hergebruiken, van naald tot stam: Als je van die typische dennenbomengeur houdt, is het leuk om de naalden te verzamelen zodat je er een zakje voor in de kledingkast mee kunt vullen of potpourri mee kunt maken.
  • Door hun zuurgraad zijn de naalden ook zeer geschikt om de balans in je composthoop te herstellen.
  • Je kunt de takken van de kerstboom prima gebruiken om tijdens de vorst buitenplanten in potten of planten in de tuin mee te bedekken. Knip de takken af en leg ze rond de voet van kwetsbare planten.

Lees ook:

Wat te doen in de wintertuin.


Gratis voor jouMeer Kamerplanten