Groene tuinklusjes voor mei – Deel 1 – 9x aan de slag

Mariëtte Laan

30 April 2021

illustratie tuingereeedschap - groene tuinklusjes

Maak een start met duurzaam tuinieren in je eigen achtertuin met deze eco tuinklusjes. Je tuin leeft ervan op. Niets fijner dan je mouwen opstropen en aan de slag. Groene tuinklusjes voor mei – deel 1.

Groene tuinklusjes voor mei

illustratie tuingereeedschap - groene tuinklusjes

1

Heb je een flink gazon? Zaai een strook in met weidebloemenmengsel. Dat scheelt je veel maaiwerk en je trekt insecten, vogels en egels aan. Goed voor de biodiversiteit! Kijk voor mengsels op de websites van bijvoorbeeld Cruydt-Hoeck, De Bolster of De Bolderik.

2

Kunstmest is na 6 weken uitgewerkt. Stap over op organische korrelmest, het zorgt voor een gezonde bodem waar planten langer voeding uit halen.

3

Half mei (na IJsheiligen) is de kans op nachtvorst verkeken, kuipplanten zoals het citroenboompje en Agapanthus mogen weer naar buiten. Controleer bij het citroenboompje de onderkant van het blad, hier schuilen schildluizen graag. Veeg ze weg met een wattenschijfje gedrenkt in spiritus. Lees hier meer over de verschillende soorten citrusboompjes. groene tuinklusjes - illustratie - stekjes in teil

4

Maak stekken van de eerste scheuten van hoog opgroeiende vaste planten, zoals Phlox, margriet en Penstemon. Knip de toppen uit de plant en haal de onderste bladeren weg. Ze wortelen snel in een potje grond in een kweekbak of afgedekt met een plastic zakje.

5

Maak het gras niet lui, sproei zo weinig mogelijk. Laat de wortels op zoek gaan naar water dieper in de bodem.

6

Een tuin die uit bestrating bestaat en is omgeven door een schutting, wordt zinderend heet. Vervang een deel van de bestrating door planten en gazon. Laat de schutting begroeien door eetbare klimmers: druif, kiwi of braam.

illustratie snoeischaar - groene tuinklusjes 7

Geef snoeihout een 2e ronde

  • Gebruik grillige snoeitakken als steun voor hoge vaste planten. Steek het schuin naar binnen naast de pollen, ze groeien erdoor heen en blijven stevig overeind. Zo maak je een klimtoren van snoeihout.
  • Maak van rechte takken en takkenril. Sla stevige takken in een dubbele rij in de grond, stapel het snoeihout hiertussen.
  • Vlecht van soepele takken een rand om de border.
  • Gebruik holle takken van vlier, bamboe en vaste plantenstengels in een insectenhotel
  • Versnipper de takken en gebruik het als mulchlaag in de border.
  • Maak een plek in de tuin om de takken rechtop op te slaan, op de grond liggend rotten ze snel weg.
  • Gebruik lange stevige takken als klimhulp voor pronkerwten en snijbonen.

8

Stel je border samen uit planten met dezelfde licht- en waterbehoefte. Zo creëer je een leefgemeenschap die de bijbehorende fauna aantrekt.

9

Plant een boom voor natuurlijke schaduw in de tuin, daar kan geen parasol tegen op. Kies een boom met klein blad voor gefilterde schaduw in een kleine tuinLagerstroemia indica bijvoorbeeld. In een middelgrote tuin: lijsterbes Sorbus ‘Dodong’, in een grote tuin Platanus orientalis ‘Minaret’. Deze bomen kunnen goed tegen warmte en droge periodes. Je vindt ze onder meer bij Van den Berk Boomkwekerijen. TEKST MARIE TROMP | ILLUSTRATIES SHUTTERSTOCK


Gratis voor jouMeer Tuin