11 tips voor een gifvrije tuin zónder onkruid

Anne Bonthuis

27 March 2018

Bestrijdingsmiddelen de tuin uit en op een andere, natuurvriendelijke manier het onkruid te lijf. Maar hoe kun je dat het beste doen? Emiel Versluis, tuinontwerper én Bestuurslid van Wilde Weelde geeft 11 handige tips. 

  1. “Allereerst, relax, stap af van het idee dat je tuin netjes en opgeruimd moet zijn. Tolereer dat er iets groeit.”
  2. “Houd het bestrate oppervlakte zo klein mogelijk en kies op veel betreden plekken eventueel voor een halfverharding – ik heb zelf een terras van grind – en juist op weinig betreden plekken voor grotere tegels.”
  3. “Maak voegen tussen tegels eerder breder dan smaller. Regenwater loopt dan makkelijk weg en je kunt de voegen beplanten met gras of een bodembedekker zoals kruiptijm of slaapkamergeluk. Daar maai je makkelijk overheen en je vermijdt er lastig en hardnekkig onkruid mee.”
  4. “Plant zo veel mogelijk in het najaar. Planten slaan dan nog aan, terwijl onkruid zich niet meer ontwikkelt. De planten beginnen in het voorjaar meteen met groeien en hebben daarmee een voor- sprong op onkruid.”
  5. “Zet planten dichter op elkaar dan op het plantenetiket staat. Hoe voller de bodem hoe minder kans onkruid krijgt.”
  6. “Zorg voor een mulchlaag van bijvoorbeeld blad of houtsnippers tussen de planten. De mulchlaag onttrekt licht aan de onderlaag en dat voorkomt kiemen van onkruid.”
  7. “Knip pas in deze periode, het voorjaar, de plantenresten fijn en gooi in de border, werkt ook als mulchlaag.”
  8. “Veeg je terras en tegelpaden zeker 2x per maand aan. Zo voorkom je dat onkruid of mos zich hecht op de tegels.”
  9. “Laat de bodem zo veel mogelijk met rust zodat het bodemleven niet wordt verstoord en daarmee de natuurlijke balans. Verstoorde ‘kale’ grond biedt ruimte voor plantengroei zodat onkruid weer plek heeft om te groeien.
  10. “Werk samen met de natuur. Pas de juiste beplanting toe, kies planten die zich in jouw tuin thuis voelen. Die groeien beter uit.”
  11. “Zorg voor gelaagdheid en variëteit: van bollen en bodembedekkers tot vaste planten, heesters en bomen.”

PORTRET VAN EMIEL VERSLUIS: MAAYKE DE RIDDER BewarenBewaren BewarenBewarenBewarenBewaren BewarenBewaren BewarenBewaren BewarenBewaren BewarenBewaren


Gratis voor jouMeer Tuin