Duurzaam tuinieren: groene tuinklusjes voor mei – Deel 2

Mariëtte Laan

7 May 2021

gieter - duurzaam tuinieren - groene tuinklusjes

Maak een start met duurzaam tuinieren in je eigen achtertuin met deze eco tuinklusjes. Je tuin leeft ervan op. Groene tuinklusjes voor mei, 9x aan de slag!

Duurzaam tuinieren: groene tuinklusjes – Deel 2duurzaam tuinieren - groene tuinklusjes - tuinhandgereedschap

1

Een pad van grind, Gravier D’or of klinkers laat het water in je tuin wegzakken. Zo blijft het bereikbaar voor droge periodes. Klik hier voor 10 ideeën voor natuurlijk bestraten.

2

Bijen vliegen ook omhoog op zoek naar nectar en stuifmeel. Verrijk je balkon met plantenbakken en een groene wand en verbaas je over de vele bijen én vlinders die je balkon komen bezoeken.

3

Eiken, robinia en lariks zijn inlandse houtsoorten die net zo sterk zijn als tropisch hardhout. Kies hout met een FSC-keurmerk en maak hier de schutting, pergola of buitenkeuken van. Het gaat lang mee, vergrijst mooi en zorgt voor een goed gevoel: je spaart er het regenwoud mee.

zakjes zaad - groentezaden - groene tuinklusjes - duurzaam tuinieren4

De ‘terroir’ of bodem van je moestuinbakken bepaalt ook een gedeelte van de smaak. 3 grondrecepten:

  1. Maak je eigen potgrond van een mengsel van verteerd blad en zelfgemaakte compost. Lees hier hoe je zelf compost maakt.
  2. Groente groeit ook goed op kokosvezel potgrond van Ecostyle bijvoorbeeld of Bio-Kultura grond.
  3. Speur gazon, bermen of parken af naar molshopen. Deze aarde is lekker luchtig. Meng het met verteerd blad en compost.

5

Geef voor een frisgroen gazon s ’avonds water als de zon niet meer op het gras brandt. Uit de zon verdampt het water niet en wordt het meteen opgenomen door de wortels.

6

Maak van het platte dak van de schuur een groen dak door er sedummatten op te leggen. Het wordt nu minder warm in de ruimte eronder, een airco of ventilator is niet meer nodig. Zo wordt het zelfs een heerlijke thuiswerkplek. Kijk hier hoe je een groen dak aanlegt.

gieter - duurzaam tuinieren - groene tuinklusjes7

Hoosbuien en droogte wisselen elkaar af. Installeer een regenton met een regenton vulautomaat in de regenpijp. Die laat het water door naar de regenton tot hij vol is. Daarna wordt het overtollige water afgevoerd. Zet een gieter onder de tapkraan, dan staat het altijd startklaar.

8

Vorm de heetste en droogste plek in je tuin om tot prairieborder, gevuld met grassen en vaste planten die van droogte houden. Kijk voor inspiratie op de website van Lianne’s Siergrassen.

9

Ha fijn, brandnetels! Pluk, met handschoenen aan, 1 kilo blad. Laat het een paar dagen trekken in een emmer water. Zeef dit goedje en gebruik het 1:10 verdund als antiluismiddel. Vind je ook heermoes in je tuin? Pluk het, meng met brandnetel- en smeerwortelblad in een emmer water. Roer dit stinkende goedje dagelijks om. Na 2 weken is de gier klaar. Giet het aangelengd met tien delen water als snelwerkende mest bij de planten. Dan geef je groei, kracht en weerstand ineen. Hier vind je ‘Groene tuinklusjes voor mei – Deel 1’. TEKST MARIE TROMP | ILLUSTRATIES SHUTTERSTOCK


Gratis voor jouMeer tuin