Luchters van groen: DIY kerstdecoratie

Anne Bonthuis

30 November 2017

Haal het frisse parfum van dit seizoen naar binnen, met deze winterhangers vol geurende takken, blaadjes en kruiden, die je makkelijk zelf kunt maken. Lichtjes in koper- en goudtinten geven de steeds donkerder avonden een sfeervol accent. Een voorbode van de feestdagen.

Blaadjesparade

Aan een oude trapspijl zijn eucalyptustakken gebonden. De blaadjes lijken te zweven, dankzij het gebruik van doorzichtig nylondraad. Trapspijl vanaf € 10 (Leen van Velzen). Fles met pigment € 45 (Old Basics). Kaars van Fair + Fair € 9,95 (Gekaapt). Metalen bor € 4,50 (De Woonwinkel.nu).

Goudmelange

Door rond de spijl en takken ook nog blaadjes van goud- en koperkleurig papier te hangen, krijgt de hanger een glimmend accent. De blaadjes zijn van dezelfde grootte als die van een beukenhaag en met nylondraad vastgemaakt. Papier vanaf € 1 (Vlieger). Luiken per set € 150 (Van Dijk & Ko).

Laurierhanger

Salie, tijm en laurier verspreiden een kruidige herfstgeur in de kamer. Deze boommobile is gemaakt van zes dunne bamboetakken die met fijn ijzerdraad op gelijke afstand van elkaar zijn bevestigd. Aan de takken zijn op speelse wijze laurier-, salie- en tijmtakjes, en transparante sterren van gaas, kralen en glas geknoopt, ook met ijzerdraad. De salie, met zijn grillige vorm, is bovenin geplaatst. Kerstster € 14,50 per stuk, grote ster € 9,95 (De Weldaad). Gordijn € 25 (Jolandelijk). Kom € 8,95 (Loods 5).

Lichtjesbal

Koperkleurige ballen met daarin kleine lampjes verlichten de boom en zorgen ervoor dat hij extra opvalt in de kamer. Kerstverlichting € 7,95 (Hema).

Kransenstaf

Aan een flinke stok, gevonden in het bos, hangen ijle herfstkransen gemaakt van geurende dennentakken en eucalyptus. De stok is inmiddels goed droog, daardoor heeft hij een matte uitstraling. Hij is opgehangen met nylondraad, waardoor hij los in de ruimte lijkt te zweven. De kransen zijn met naturel touw aan de stok bevestigd. Plaid € 39,95, kussen € 45 (De Weldaad). Schotel € 49, kom € 99 (Sukha). Bank € 195 (Old Basics).

Feest in de lucht

Door de heerlijk ruikende kransentak te decoreren met kerstballen en linten maakt u hem extra feestelijk. Van links naar rechts: bal met reliëf € 8,95, met metalen netje € 8,95, metalen vogel, klein € 9,95, groot € 14,95, kussen € 45 (De Weldaad). De bal bovenin is, net als die op de bank, van schuimplastic, omwikkeld met goud- en koperkleurig (gekreukt) papier, vanaf € 1 per vel (Vlieger). Goudkleurig lint € 2,45 p/m (Jan de Grote Kleinvakman).

Parfumring

In een borduurring zijn eucalyptustakken gestoken, die in het midden zijn vastgezet met dun touw. De ring is met drie dunne touwen opgehangen, zó dat hij mooi recht hangt. Bank van Designers Guild € 3.500 (Wilhelmine van Aerssen). Tafel/bank € 195 (Old Basics). Blauw kussen € 24,95 (De Weldaad). Groen kussen € 45 (Jeanette Philipse). Kan € 19,95 (Loods 5). Sauskom € 14,50 (De Woonwinkel.nu).

IJshanger

De ring is aangekleed met glazen pegels. Door ze op verschillende hoogtes te hangen ontstaat er een ‘smeltend’ effect. Glazen kerstbal € 5,95, glazen pegel vanaf € 2,50, ster van metaal en glas € 14,50 (De Weldaad). Vitrinekastje € 75 (Van Dijk & Ko).

Citrusregen

Aan een grillige tak zijn op ongelijke hoogte van elkaar gedroogde schijven sinaasappel, grapefruit en mandarijn gehangen. De plakjes fruit filteren zacht het daglicht en verspreiden een zonnige geur. Hang ze ongelijk op, met nylondraad, voor een luchtig effect.

Oranje boven

De tak is met touw zó opgehangen dat hij stabiel in de ruimte hangt. Erin een snoer met fitting met daarin een gloeilamp die de citrusschijven doet oplichten en sprankelen. Met koperdraad zijn sterren en ballen gemaakt. De groene ballen zijn proppen metallic papier met daarin een haakje van koperdraad. Lamp € 5,97 (Aurora Kontakt). Snoer met schakelaar € 18,95 (Gezusters Stoop). Vaas € 35, windlichten van keramiek € 8,95 (&Klevering). Koperdraad € 3,70 per rol (Kinkerbrug-Kreatief). Console € 35 (Van Dijk). 


Gratis voor jouMeer Styling